top of page

«Електронний ніс» визначатиме свіжість м’яса без відкриття упаковки

30 квіт. 2023 р.

Команда вчених Нань’янського технологічного університету в Сінгапурі (NTU Singapore)
розробила проект під робочою назвою «Електронний ніс». Сенс розробки в автоматизації
визначення свіжості м'яса.

У якості рецептора «електронного носа» виступає спеціальний штрих-код, які з’являються

під час зберігання м’ясних продуктів, у процесі їхнього розпаду. Зчитати штрих-код

можна за допомогою спеціального додатку для смартфона. Ступінь свіжості м’яса

визначається за кольором, який порівнюється з бібліотекою штрих-кодів у додатку.

Змінює свій колір штрих-код за рахунок ацетату хітозану і кольорового барвника, які він

містить і які реагують на різні запахи від м’яса.

Тестування проводилося на упаковках курятини, риби та яловичини, які зберігалися різні

терміни. Тести показали, що «Електронний ніс» визначає термін зберігання м’яса з

точністю до 98,5%.

Спроби розробити подібні пристрої були і раніше, але в проекті «Електронний ніс»

вперше були застосовані нейронні мережі, які імітують процеси в мозку тварини.

Професор Чень Сядунг, співавтор проекту та директор інноваційного центру для в НТУ,

сподівається, що проект «Електронний ніс» розвиватиметься й надалі. Він сподівається,

що невдовзі штрих-коди для визначення ступеня свіжості будуть інтегровані на

глобальному рівні — у більшості упаковок продуктів.





bottom of page