30 квіт. 2023 р.
Команда вчених Нань’янського технологічного університету в Сінгапурі (NTU Singapore)
розробила проект під робочою назвою «Електронний ніс». Сенс розробки в автоматизації
визначення свіжості м'яса.
У якості рецептора «електронного носа» виступає спеціальний штрих-код, які з’являються
під час зберігання м’ясних продуктів, у процесі їхнього розпаду. Зчитати штрих-код
можна за допомогою спеціального додатку для смартфона. Ступінь свіжості м’яса
визначається за кольором, який порівнюється з бібліотекою штрих-кодів у додатку.
Змінює свій колір штрих-код за рахунок ацетату хітозану і кольорового барвника, які він
містить і які реагують на різні запахи від м’яса.
Тестування проводилося на упаковках курятини, риби та яловичини, які зберігалися різні
терміни. Тести показали, що «Електронний ніс» визначає термін зберігання м’яса з
точністю до 98,5%.
Спроби розробити подібні пристрої були і раніше, але в проекті «Електронний ніс»
вперше були застосовані нейронні мережі, які імітують процеси в мозку тварини.
Професор Чень Сядунг, співавтор проекту та директор інноваційного центру для в НТУ,
сподівається, що проект «Електронний ніс» розвиватиметься й надалі. Він сподівається,
що невдовзі штрих-коди для визначення ступеня свіжості будуть інтегровані на
глобальному рівні — у більшості упаковок продуктів.