top of page

Бобові — користь для людини і не лише

16 лют. 2025 р.

Родина Бобові налічує понад 500 родів і близько 17 100 виді, які представляють різноманітні рослинні життєві форми, від чагарників і трав до дерев та ліан.

В Україні росте близько 310 видів, які становлять майже 6 % видів дикорослої флори країни. Бобові є джерелом їжі для людей і тварин. Однак значення цих рослин виходить далеко за межі кулінарії: бобові рослини також відіграють ключову роль у стійкому сільському господарстві та відновленні земель. І сьогодні пропонуємо зосередитися саме на цьому моменті.


Боби вважаються одним із найбільш повноцінних джерел білка, оскільки містять незамінні амінокислоти, необхідні для підтримки здоров’я (за винятком хіба що сірковмісних, які легко добрати з круп та хліба). До того ж бобові культури зазвичай містять менше жиру та холестерину, ніж інші джерела білка. Так що вони найчастіше подаються як більш здорові та безпечні для вживання. Велика кількість бобів зустрічається у стравах індійської, мексиканської та європейської кухні.


Цікавий факт: у деяких країнах із рослин родини бобових навіть виготовляють біопаливо. Не можна однозначно сказати, добре це чи погано. З одного боку, виробництво біопалива з бобових може знизити залежність від викопних видів палива, таких як нафта та природний газ, що може допомогти у боротьбі зі зміною клімату. А з іншого, такий вид діяльності потребує великих площ землі, які могли б використовуватися для вирощування продовольчих культур. Ось вам і конкуренція за землю між виробниками біопалива та виробниками їжі.


А що там щодо важливої ролі у стійкому сільському господарстві? Бобові утворюють на коренях бульби, в яких поселяються симбіотичні азотофіксуючі бактерії, завдяки яким бобові здатні отримувати азот з повітря і перетворювати його на форму, яку можуть використовувати інші рослини. Через це вони широко використовуються в сівозміні. Бобові допомагають покращити родючість ґрунту та зменшити необхідність у хімічних добривах. Також можуть бути використані для відновлення деградованих земель. Деякі види, такі як акація та люцерна, часто використовуються для рекультивації ґрунтів та створення нових лісових масивів. Є, правда, й мінуси — завдяки бактеріям бобові можуть ставати агресивними інвазивними видами, захоплюючи великі території та витісняючи автохтонні (місцеві аборигенні) види, як це робить люпин.


У результаті, бобові рослини є не лише цінним джерелом їжі, але й важливим інструментом для сталого землеробства та відновлення екосистем. Вони допомагають підтримувати біологічну різноманітність, покращують родючість ґрунту та пропонують поживну їжу для багатьох видів тварин. Це робить їх неоціненним ресурсом для нашої планети, з яким, проте, треба вміти поводитися.

https://zvidusil.in.ua/fabaceae/


© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page