7 квіт. 2023 р.
Боза (буза) — традиційний ферментований напій у Болгарії, а також у деяких азійських
країнах, який готують із зерна переважно в холодну пору року. Назва походить від
перського boza, що означає просо. Саме воно з давніх часів слугує основою для цілющого
напою.
Боза (буза) — традиційний ферментований напій у Болгарії, а також у деяких азійських
країнах, який готують із зерна переважно в холодну пору року. Назва походить від
перського boza, що означає просо. Саме воно з давніх часів слугує основою для цілющого
напою. До нього також додають борошно пшениці, овес, рідше кукурудзу.
У процесі ферментації зерно набуває особливих властивостей та смаку. Відомо, що раніше
боза містила близько 1% алкоголю, тож її часто забороняли. Сучасний варіант готується
без використання дріжджів, тому він являє собою солодкий безалкогольний напій.
СТАРОДАВНІЙ РЕЦЕПТ БОЗИ: ІСТОРІЯ БОЛГАРСЬКОГО НАПОЮ
Боза — один із найдавніших напоїв Македонії, Болгарії, Албанії. Вважається, що вперше
він був винайдений у X столітті в Центральній Азії. Традиційно його готували з
обсмаженого на овечому жирі борошна проса. Далі його заливали водою і варили не
менше трьох годин.
У процесі приготування в рідку кашу додавали дріжджі, солод і залишали у спеціальних
бочках бродити близько 8–10 годин. Далі напій проціджувався і розливався по пляшках.
Бозу пили як напій для укріплення імунітету, а також для надання сил під час важкої
праці.
Відомо, що боза була найпопулярнішим напоєм армії Османської імперії. Її включали в
основне меню воїнів і вживали після бою для швидкого відновлення сил. Проте із
середини XVI століття напій почали забороняти через масове розповсюдження «татар-
бози» (напій з опіумом). Рецепти частково передавалися лише в колі родини або ж
повністю зникали.
Болгарська боза вважається різновидом напою з Албанії. Саме албанські майстри
привезли до Болгарії перші рецепти. А в XX столітті місто Радомир прославилося як
центр виготовлення бози. Тут навіть установлено пам’ятник майстру «бозаджію».
Сьогодні в Болгарії боза є частиною традиційного сніданку і продається майже в кожному
продуктовому магазині. Завдяки такій місцевій популярності вона знову стала відома в
багатьох країнах світу. У 2009 році в Америці навіть було запущено перше промислове
виробництво солодкого безалкогольного напою.
Напій боза: користь
Сучасна болгарська боза — дуже корисний напій. У ньому містяться мінерали, білки,
вуглеводи й вітаміни групи А, В, Е. Смак, а також користь переважно залежать від зерна.
Сьогодні для приготування бози використовують пшеницю, просо, овес, кукурудзу, жито
та інші злаки. Замість цукру додають різні натуральні замінники, а для більш приємного
смаку — какао.
Боза — калорійний напій, тому його не радять часто вживати тим, хто бажає схуднути.
Навпаки, бозу включають до раціону людей із недостатньою вагою, після хвороби, а
також спортсменів. Цікаво, що навколо бози ходять чутки серед жінок: кажуть, що цей
напій допомагає збільшити груди, а також покращує лактацію.
Корисні властивості бози:
має пробіотичний ефект;
підтримує здоров’я травної системи;
є джерелом енергії;
знімає втому;
усуває кашель.
Смак та колір
Боза — неоднозначний напій: хтось його обожнює, а хтось — навпаки. Сучасний
болгарський варіант являє собою доволі густу рідину з яскравим зерновим ароматом і
кисло-солодким смаком. Колір переважно світло-коричневий або темно-коричневий (з
додаванням какао). Присмак — специфічний, вершковий.
Як кажуть самі болгари, боза вживається і як напій, і як повноцінна їжа. Усе через високу
калорійність. Традиційно тут її подають на сніданок до випічки.
НАПІЙ БОЗА: РЕЦЕПТ ДЛЯ ДОМАШНЬОГО ПРИГОТУВАННЯ
Спробувати справжню бозу, як кажуть фахівці, можна лише у віддалених селищах
Болгарії, Албанії, Турції. Проте приготувати зерновий напій можна власноруч і вдома:
головне — витримати пропорції та дотримуватися рецепту.
Інгредієнти:
600 г вівсяних пластівців;
100 г масла;
30 г дріжджів;
50 г пшеничного борошна;
500 г цукру;
6–7 л води.
Приготування:
Вівсяні пластівці заливаємо холодною водою і залишаємо на кухні на 30 хвилин. Коли
вони добре набухнуть, зливаємо воду, викладаємо на деко та ретельно просушуємо в
духовій шафі.
Отримане сухе зерно перемелюємо до стану борошна.
До вівсяного борошна додаємо пшеничне борошно, вливаємо гаряче розтоплене масло, дві
склянки окропу й ретельно перемішуємо.
Отриману тістоподібну масу накриваємо кришкою і залишаємо на 30 хвилин «відпочити».
Доки маса готується, ставимо на плиту воду, доводимо до кипіння, трохи охолоджуємо.
Вливаємо 2 л теплої води в бозу.
Розчиняємо дріжджі, додаємо в майбутній напій склянку цукру та залишаємо
ферментуватися 2 години.
У готову основу доливаємо всю кип’ячену воду, перемішуємо, проціджуємо, засипаємо
залишок цукру і ставимо в тепле місце. Готовий напій можна пити теплим або
охолодженим. Смачного!
https://www.metro.ua/Blogs/vidpochynok/Bolharskyy-napiy-boza