top of page

БОЛГАРСЬКИЙ НАПІЙ БОЗА: ЩО ЦЕ ТАКЕ
Автор METRO

7 квіт. 2023 р.

Боза (буза) — традиційний ферментований напій у Болгарії, а також у деяких азійських
країнах, який готують із зерна переважно в холодну пору року. Назва походить від
перського boza, що означає просо. Саме воно з давніх часів слугує основою для цілющого
напою.

Боза (буза) — традиційний ферментований напій у Болгарії, а також у деяких азійських

країнах, який готують із зерна переважно в холодну пору року. Назва походить від

перського boza, що означає просо. Саме воно з давніх часів слугує основою для цілющого

напою. До нього також додають борошно пшениці, овес, рідше кукурудзу.

У процесі ферментації зерно набуває особливих властивостей та смаку. Відомо, що раніше

боза містила близько 1% алкоголю, тож її часто забороняли. Сучасний варіант готується

без використання дріжджів, тому він являє собою солодкий безалкогольний напій.

СТАРОДАВНІЙ РЕЦЕПТ БОЗИ: ІСТОРІЯ БОЛГАРСЬКОГО НАПОЮ

Боза — один із найдавніших напоїв Македонії, Болгарії, Албанії. Вважається, що вперше

він був винайдений у X столітті в Центральній Азії. Традиційно його готували з

обсмаженого на овечому жирі борошна проса. Далі його заливали водою і варили не

менше трьох годин.

У процесі приготування в рідку кашу додавали дріжджі, солод і залишали у спеціальних

бочках бродити близько 8–10 годин. Далі напій проціджувався і розливався по пляшках.

Бозу пили як напій для укріплення імунітету, а також для надання сил під час важкої

праці.

Відомо, що боза була найпопулярнішим напоєм армії Османської імперії. Її включали в

основне меню воїнів і вживали після бою для швидкого відновлення сил. Проте із

середини XVI століття напій почали забороняти через масове розповсюдження «татар-

бози» (напій з опіумом). Рецепти частково передавалися лише в колі родини або ж

повністю зникали.

Болгарська боза вважається різновидом напою з Албанії. Саме албанські майстри

привезли до Болгарії перші рецепти. А в XX столітті місто Радомир прославилося як

центр виготовлення бози. Тут навіть установлено пам’ятник майстру «бозаджію».

Сьогодні в Болгарії боза є частиною традиційного сніданку і продається майже в кожному

продуктовому магазині. Завдяки такій місцевій популярності вона знову стала відома в

багатьох країнах світу. У 2009 році в Америці навіть було запущено перше промислове

виробництво солодкого безалкогольного напою.

Напій боза: користь

Сучасна болгарська боза — дуже корисний напій. У ньому містяться мінерали, білки,

вуглеводи й вітаміни групи А, В, Е. Смак, а також користь переважно залежать від зерна.

Сьогодні для приготування бози використовують пшеницю, просо, овес, кукурудзу, жито

та інші злаки. Замість цукру додають різні натуральні замінники, а для більш приємного

смаку — какао.

Боза — калорійний напій, тому його не радять часто вживати тим, хто бажає схуднути.

Навпаки, бозу включають до раціону людей із недостатньою вагою, після хвороби, а

також спортсменів. Цікаво, що навколо бози ходять чутки серед жінок: кажуть, що цей

напій допомагає збільшити груди, а також покращує лактацію.

Корисні властивості бози:

має пробіотичний ефект;

підтримує здоров’я травної системи;

є джерелом енергії;

знімає втому;

усуває кашель.

Смак та колір

Боза — неоднозначний напій: хтось його обожнює, а хтось — навпаки. Сучасний

болгарський варіант являє собою доволі густу рідину з яскравим зерновим ароматом і

кисло-солодким смаком. Колір переважно світло-коричневий або темно-коричневий (з

додаванням какао). Присмак — специфічний, вершковий.

Як кажуть самі болгари, боза вживається і як напій, і як повноцінна їжа. Усе через високу

калорійність. Традиційно тут її подають на сніданок до випічки.

НАПІЙ БОЗА: РЕЦЕПТ ДЛЯ ДОМАШНЬОГО ПРИГОТУВАННЯ

Спробувати справжню бозу, як кажуть фахівці, можна лише у віддалених селищах

Болгарії, Албанії, Турції. Проте приготувати зерновий напій можна власноруч і вдома:

головне — витримати пропорції та дотримуватися рецепту.

Інгредієнти:

600 г вівсяних пластівців;

100 г масла;

30 г дріжджів;

50 г пшеничного борошна;

500 г цукру;

6–7 л води.

Приготування:

Вівсяні пластівці заливаємо холодною водою і залишаємо на кухні на 30 хвилин. Коли

вони добре набухнуть, зливаємо воду, викладаємо на деко та ретельно просушуємо в

духовій шафі.

Отримане сухе зерно перемелюємо до стану борошна.

До вівсяного борошна додаємо пшеничне борошно, вливаємо гаряче розтоплене масло, дві

склянки окропу й ретельно перемішуємо.

Отриману тістоподібну масу накриваємо кришкою і залишаємо на 30 хвилин «відпочити».

Доки маса готується, ставимо на плиту воду, доводимо до кипіння, трохи охолоджуємо.

Вливаємо 2 л теплої води в бозу.

Розчиняємо дріжджі, додаємо в майбутній напій склянку цукру та залишаємо

ферментуватися 2 години.

У готову основу доливаємо всю кип’ячену воду, перемішуємо, проціджуємо, засипаємо

залишок цукру і ставимо в тепле місце. Готовий напій можна пити теплим або

охолодженим. Смачного!


https://www.metro.ua/Blogs/vidpochynok/Bolharskyy-napiy-boza

© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page