25 серп. 2024 р.
Гарретт Олівер, видатний американський майстер крафтового пива з Бруклінської пивоварні, створює унікальний напій, зварений на основі африканського зерна фоніо.
Фоніо – це зерно, яке відоме завдяки своїм високим харчовим цінностям та відмінним адаптаційним здібностям до різних кліматичних умов, а тепер – і у використанні для виробництва крафтового пива.
Зерно фоніо Бруклінській пивоварні після попередньої обробки постачає компанія Yolélé, заснована сенегальським шефом П’єром Тіамом.
Фоніо є ідеальним для варіння пива, говорить зірковий пивовар
“Це зерно легко використовувати у виробництві пива, оскільки воно вже оброблене і не потребує додаткового помелу”, – розповідає Олівер.
За його словами, фоніо додають у процесі останнього етапу сахарифікації, що дозволяє витягти максимум аромату та смаку.
Цікаво, що, хоча фоніо має “горіховий” смак, коли його їдять як кус-кус, пиву воно надає абсолютно інші відтінки. Пиво з фоніо має тропічні фруктові та винні аромати, нагадуючи смаки лічі, аґрусу та манго.
Фоніо надає пиву м’яку, округлу, шовковисту текстуру
Таке пиво смакує скоріше як ігристе вино, чим дуже дивує тих, хто вперше куштує крафтовий продукт.
Наразі обидві компанії активно працюють над тим, щоб виробництво фоніо могло здійснюватися у великих масштабах.
Завдяки своїм агрономічним перевагам, як-от мінімальна потреба у зрошенні та добривах, фоніо може стати важливим ресурсом для сталого виробництва пива, вважають пивовари.