15 трав. 2020 р.
Протягом семи років агропідприємство з Івано-Франківщини займалося лише селекцією топінамбуру. І тепер вирощує тільки сорти з високім вмістом інуліну. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.
“Топінамбур, на відміну від тієї ж картоплі можна вживати в їжу навіть сирим. Його сушать, смажать, варять, консервують. З нього навіть можна отримати цукровий сироп, придатний як для вживання в їжу, так і для переробки на спирт”, – розповів технічний директор “Еко-індіго” Богдан Кобринський. Він зауважує, що топінамбур дуже добре переносить мороз до мінус 25 градусів. Спеку також переносить нормально, але потребує густішої посадки. Дуже високі врожаї він дає на крапельному зрошенні – до 135 тонн з га.«Вибирати топінамбур починаємо пізньою осінню десь у кінці листопада. У топінамбура 165 днів вегатаційного періоду – в кінці жовтня він ще цвіте. Восени ми вибираємо топінамбур у тому випадку, коли нам потрібний більший вміст фруктозану, а весною – сахарози”, – ділиться експерт. За словами Кобринського, протягом семи років підприємство займалося лише селекцією – тепер тут ростуть тільки сорти з високім вмістом інуліну. Також технічний директор “Еко-індіго” відзначає, що підприємство не перший рік виготовляє з топінамбуру порошок, який використовується як дієтична добавка. Проте топінамбур – не лише природне джерело інуліну. Ця надзвичайна рослина, зокрема її плоди, допоможуть при профілактиці багатьох захворювань, зокрема і нинішнього корона вірусу. “Топінамбур, амарант, якісні яблука, ягоди… і про коронавірус можна забути. Метаболізтичний фітосиндром – це основа хвороби коронавірусу. Їжте тільки якісне і українське, будете здорові”, – ділиться Кобринський. Раніше в Україні топінамбур був достатньо популярним, проте останнім часом про нього не справедливо забули.Також, для зберігання топінамбуру не потрібні спеціальні овочесховища – його коріння надзвичайно морозостійке. Його бульби часто висаджують у жовтні як озиму культуру, урожай збирають тільки на наступний рік.