12 квіт. 2023 р.
Ельзелінде ван Долеверд розробила геніальний спосіб переробки харчових відходів та створила власне виробництво широкого спектру смаколиків — від пасти до солодких десертів — Uppringting Food.
У всьому світі третина їжі йде у харчові відходи, навіть не доходячи до тарілки.
Найпоширенішим «харчовим сміттям» у Нідерландах є хліб. Поряд з ним значну частку
відходів займають овочі та фрукти, оскільки вони швидко втрачають товарний вигляд,
пишуть на сайті компанії.
Нідерландська дизайнерка Ельзелінде ван Долеверд у співпраці з китайською компанією
3D Food «надрукували» кулінарні смаколики з відходів їжі.
Друк розпочали з бананових шкурок, черствого хліба та моркви у вигляді пасти. Згодом
вдалося створити елегантні кондитерські вироби та основи для пирогів, які зараз широко
використовуються у ресторанах.
ЧАСТКА ХАРЧОВИХ ВІДХОДІВ У ГОТОВИХ ВИРОБАХ СТАНОВИТЬ
ЩОНАЙМЕНШЕ 75%
Залежно від бажаного смаку, овочі та фруктові шкірки готують, пюрують з солодкою
картоплею або черствим хлібом до однорідної маси, з якої потім на харчовому 3д-
принтері створюються дизайнерські заготовки для майбутніх страв.
Після друку вироби випікають або сушать, що надає їм потрібної структури та значно
подовжує термін зберігання.
У компанії розробили безліч рецептів, щоб максимально використати придатні до вжитку
харчові відходи.
Також Uppringting Food тісно співпрацює з ресторанами, навчаючи персонал роботі з 3д-
принтерами для мінімізації відходів у власних закладах та допомагають їм створювати
персоналізований дизайн заготовок відповідно до концепції закладу.
https://newfood.media/2021/06/16/hollandtsi-na-3d-prynteri-drukuiut-solodoshchi-zi-smittia/