6 квіт. 2023 р.
Грецький йогурт — це особливий тип йогурту, який раніше виготовлявся лише з овечого
молока та обов’язково фільтрувався. Тому продукт набував густої ніжної текстури.
Якщо немає змоги відвідати сонячну Грецію, спробуйте її на смак. Грецький йогурт —
унікальний молочний продукт, один із фаворитів серед мешканців Середземномор’я. У
Греції його вживають і як самостійну страву, і як соус до м’яса і риби, заправку для
салатів, десерт із фруктами та горіхами. Взагалі йогурт вважається найдавнішим
молочним продуктом, якому вже більше 1000 років. Кажуть, що перші рецепти були
знайдені ще на древніх єгипетських папірусах. І в грецького продукту не менш цікава
історія.
ГРЕЦЬКИЙ ЙОГУРТ: ІСТОРІЯ
За легендою виробництво йогурту зародилося випадково. Кочовики, які брали молоко з
собою у шкіряних глечиках, під час своїх довгих мандрів побачили, що замість молока в
їх запасах утворилася густа біла речовина. Їм сподобався смак продукту, тому з часом
його стали виготовляти спеціально. Фракійці за допомогою бродіння зберігали молоко на
більш тривалий час в умовах спекотного клімату. Спочатку йогурт робили з молока
вівець, коней, а пізніше і з коров’ячого.
Майже так випадково з’явився і грецький йогурт: кажуть, що один із власників овечої
ферми залишив глечик із молоком у теплому місці. Молоко перетворилося на більш густу
масу з приємним вершковим смаком. Поряд з оливками, оливковою олією і сиром фетою,
йогурт у сучасній Греції належить до щоденних продуктів вживання.
Чим відрізняється грецький йогурт від звичайного?
Грецький продукт більш густий, як порівняти зі звичайним класичним питним йогуртом.
Він схожий на сметану. Це пов’язано з високою концентрацією молочнокислих бактерій
та спеціальною фільтрацією. Під час фільтрації видаляється майже вся сироватка. В Греції
він так і називається — странгисто яурти — проціджений йогурт. Водночас повністю
зберігається аромат продукту, але смак стає більш ніжним, легким, схожим на вершки чи
сметану.
ГРЕЦЬКИЙ ЙОГУРТ: ЯК З’ЯВИВСЯ СУЧАСНИЙ ПРОДУКТ
Грецький йогурт — фільтрований продукт, з якого видаляють майже всю рідку частину.
Завдяки цьому продукт не має типового кислуватого присмаку, а його консистенція більш
густа. Справжній йогурт у Греції схожий на сир. Для його виготовлення використовують
вдвічі більше молока, ніж зазвичай, і два штами корисних біфідобактерій.
Своєї популярності у всьому світі цей продукт набув завдяки маркетинговому успіху
грецької компанії FAGE. Саме вони вперше стали продавати фільтрований продукт із
коров’ячого та овечого молока у США під назвою «грецький густий йогурт». Сьогодні
його можна зустріти на продуктових полицях майже в будь-якій країні світу. Компанія
має власні представництва в Америці і Західній Європі.
Різновиди грецького йогурту
У самій Греції виготовляють декілька видів продукту:
Зі скоринкою. Класичний і популярний у Греції вид йогурту. Він продається в магазинах
та на фермах, має характерну скоринку зверху. Це молочний жир, що в процесі
приготування підіймається та твердіє. Такий йогурт частіше стає основою для соусів і
салатних заправок, бо має незначну кислинку.
Класичний без скоринки. Цей різновид йогурту готується за такою ж технологією, як і
попередній. Але щоб не утворювалася скоринка, майстри часто його перемішують. В
нього більш м’яка бархатиста консистенція та більш збалансований вершковий смак.
Віджатий. Йогурт, з якого прибирають зайву вологу. Для цього класичний йогурт без
скоринки перед фасуванням перекладають у мішечок і підвішують на добу. За цей час із
нього виділяється волога і продукт набуває більш твердої густої консистенції.
Особливості грецького йогурту
Традиційний грецький йогурт виготовляється з коров’ячого або овечого молока та має
високу концентрацію молочнокислих бактерій. Також у ньому міститься вдвічі більше
білка, ніж у звичайному йогурті. А от лактози немає, тому він добре засвоюється
дорослими і дітьми.
Попри вишукані смакові характеристики, цей продукт дуже корисний. У ньому багато
кальцію, магнію і натрію. Саме грецький різновид стабілізує рівень глюкози в крові та
нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Калорійність продукту невисока, тому
його вживають люди на дієті та спортсмени.
Лікарі називають грецький йогурт суперпродуктом та обов’язковим інгредієнтом у раціоні
довгожителів. Вживати можна як окремо, так і додавати в салат, використовувати замість
звичної сметани.
https://www.metro.ua/Blogs/vidpochynok/Hretskyy-yohurt