top of page

ГРЕЦЬКИЙ ЙОГУРТ: ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯї
Автор METRO

6 квіт. 2023 р.

Грецький йогурт — це особливий тип йогурту, який раніше виготовлявся лише з овечого
молока та обов’язково фільтрувався. Тому продукт набував густої ніжної текстури.
Якщо немає змоги відвідати сонячну Грецію, спробуйте її на смак. Грецький йогурт —
унікальний молочний продукт, один із фаворитів серед мешканців Середземномор’я. У
Греції його вживають і як самостійну страву, і як соус до м’яса і риби, заправку для
салатів, десерт із фруктами та горіхами. Взагалі йогурт вважається найдавнішим
молочним продуктом, якому вже більше 1000 років. Кажуть, що перші рецепти були
знайдені ще на древніх єгипетських папірусах. І в грецького продукту не менш цікава
історія.

ГРЕЦЬКИЙ ЙОГУРТ: ІСТОРІЯ

За легендою виробництво йогурту зародилося випадково. Кочовики, які брали молоко з

собою у шкіряних глечиках, під час своїх довгих мандрів побачили, що замість молока в

їх запасах утворилася густа біла речовина. Їм сподобався смак продукту, тому з часом

його стали виготовляти спеціально. Фракійці за допомогою бродіння зберігали молоко на

більш тривалий час в умовах спекотного клімату. Спочатку йогурт робили з молока

вівець, коней, а пізніше і з коров’ячого.

Майже так випадково з’явився і грецький йогурт: кажуть, що один із власників овечої

ферми залишив глечик із молоком у теплому місці. Молоко перетворилося на більш густу

масу з приємним вершковим смаком. Поряд з оливками, оливковою олією і сиром фетою,

йогурт у сучасній Греції належить до щоденних продуктів вживання.

Чим відрізняється грецький йогурт від звичайного?

Грецький продукт більш густий, як порівняти зі звичайним класичним питним йогуртом.

Він схожий на сметану. Це пов’язано з високою концентрацією молочнокислих бактерій

та спеціальною фільтрацією. Під час фільтрації видаляється майже вся сироватка. В Греції

він так і називається — странгисто яурти — проціджений йогурт. Водночас повністю

зберігається аромат продукту, але смак стає більш ніжним, легким, схожим на вершки чи

сметану.


ГРЕЦЬКИЙ ЙОГУРТ: ЯК З’ЯВИВСЯ СУЧАСНИЙ ПРОДУКТ

Грецький йогурт — фільтрований продукт, з якого видаляють майже всю рідку частину.

Завдяки цьому продукт не має типового кислуватого присмаку, а його консистенція більш

густа. Справжній йогурт у Греції схожий на сир. Для його виготовлення використовують

вдвічі більше молока, ніж зазвичай, і два штами корисних біфідобактерій.

Своєї популярності у всьому світі цей продукт набув завдяки маркетинговому успіху

грецької компанії FAGE. Саме вони вперше стали продавати фільтрований продукт із

коров’ячого та овечого молока у США під назвою «грецький густий йогурт». Сьогодні

його можна зустріти на продуктових полицях майже в будь-якій країні світу. Компанія

має власні представництва в Америці і Західній Європі.

Різновиди грецького йогурту

У самій Греції виготовляють декілька видів продукту:

Зі скоринкою. Класичний і популярний у Греції вид йогурту. Він продається в магазинах

та на фермах, має характерну скоринку зверху. Це молочний жир, що в процесі

приготування підіймається та твердіє. Такий йогурт частіше стає основою для соусів і

салатних заправок, бо має незначну кислинку.

Класичний без скоринки. Цей різновид йогурту готується за такою ж технологією, як і

попередній. Але щоб не утворювалася скоринка, майстри часто його перемішують. В

нього більш м’яка бархатиста консистенція та більш збалансований вершковий смак.

Віджатий. Йогурт, з якого прибирають зайву вологу. Для цього класичний йогурт без

скоринки перед фасуванням перекладають у мішечок і підвішують на добу. За цей час із

нього виділяється волога і продукт набуває більш твердої густої консистенції.

Особливості грецького йогурту

Традиційний грецький йогурт виготовляється з коров’ячого або овечого молока та має

високу концентрацію молочнокислих бактерій. Також у ньому міститься вдвічі більше

білка, ніж у звичайному йогурті. А от лактози немає, тому він добре засвоюється

дорослими і дітьми.

Попри вишукані смакові характеристики, цей продукт дуже корисний. У ньому багато

кальцію, магнію і натрію. Саме грецький різновид стабілізує рівень глюкози в крові та

нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Калорійність продукту невисока, тому

його вживають люди на дієті та спортсмени.

Лікарі називають грецький йогурт суперпродуктом та обов’язковим інгредієнтом у раціоні

довгожителів. Вживати можна як окремо, так і додавати в салат, використовувати замість

звичної сметани.


https://www.metro.ua/Blogs/vidpochynok/Hretskyy-yohurt


bottom of page