top of page

Грецьку каву науковці назвали ключем до довголіття

21 січ. 2024 р.

У Греції є своя не міцна кава, яка не схожа на жодну іншу. Це фрапе, яке п’ють із льодом улітку або з невеликою кількістю холодної води, якщо на вулиці прохолодно

У Греції є своя не міцна кава, яка не схожа на жодну іншу. Це фрапе, яке п’ють із льодом улітку або з невеликою кількістю холодної води, якщо на вулиці прохолодно. Місцеві науковці довели, що цей напій добре впливає на серце та допомагає жити довше.

Останні десятиріччя тривалість життя хоч і не набагато, але збільшується. Однак є люди, які не просто живуть довше за інших, а й не скаржаться на здоров’я у похилому віці. Вони мешкають на грецькому острові Ікарія, їхні секрети довголіття дуже прості.

Ікарійці у кілька разів частіше досягають віку 90+, ніж інші люди. У них значно менше випадків онкологічних і серцево-судинних захворювань та діабету, а деменція трапляється зрідка.

Свого часу грецькі науковці вирішили з’ясувати, яка їжа та напої сприяють такій тривалості життя, і зрештою дійшли висновків. 

Розпочали вчені з фрапе, або грецької кави. Дослідження виявили в напої потужні антиоксиданти й поліфеноли, які пов’язані з хорошою роботою серця, захистом від діабету 2 типу та багатьох інших захворювань.

Було обстежено мешканців віком від 66 до 91 років і вивчено зв’язок між споживанням кави та її впливом на рівень здоров’я літніх жителів острова. Результати показали, що понад 87% учасників щодня вживали грецьку каву та мали краще артеріальне здоров’я, причому їхні артерії нагадували артерії молодих людей.

Дослідники припускають, грецька кава покращує функцію артерій, збільшуючи здатність організму засвоювати оксид азоту. Навіть для тих, хто страждає на високий кров’яний тиск, вживання кави вплинуло на функцію ендотелію. Це внутрішній шар клітин, яким вистелені капіляри, а також усі інші судини й серце.

https://shuba.life/articles/18706-hretsku-kavu-naukovtsi-nazvaly-kliuchem-do-dovholittia


© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page