top of page

Дизайнерка з Іспанії перетворює харчові відходи на натуральну косметику

9 лип. 2023 р.

Іспанська дизайнерка Джулія Рока Віра використовує недосконалі, з косметичної точки
зору, фрукти та овочі у виробництві косметики

Віра виготовляє продукти по догляду за шкірою із фруктів, наприклад з апельсинів, від

яких відмовилися супермаркети, оскільки вони не відповідали критеріям товарного

вигляду. З таких апельсинів вона створила зволожуючий крем, мило, ароматичну суміш та

сік для пиття під загальним брендом Lleig (каталонською мовою означає «потворний»).

Натхнення Віра знаходить у співпраці з Espigoladors — соціальним проектом, який

виступає за більш раціональне використання продуктів харчування.

Наразі проект Lleig — це більше крафтовий бренд, ніж масовий продукт. Основна його

мета — розповісти людям про те, що можна зробити з непотрібними продуктами, не

викидаючи їх на смітник. Зі слів Віри виготовляти косметику можна також з яблук,

бананів, моркви та інших фруктів і овочів.

Порятунок продуктів, які втратили товарний вигляд, є досить новою сферою харчової

промисловості. Основні її гравці на американському ринку — такі компанії як Misfits

Market та Imperfect Foods. Вони збирають відбраковану, але придатну до вживання їжу та

продають її зі знижками.

Чи стане виробництво засобів догляду за шкірою з таких «врятованих» продуктів

масштабним зараз складно сказати. Однак це може бути ще однією ідеєю, як продуктам не

потрапляти на смітник.

Нагадаємо, глобальний переробник тропічних фруктів Frutco і постачальник рослинних

інгредієнтів Fooditive об’єдналися для боротьби з харчовими відходами з новою лінією

підсолоджувачів в Європі на основі бананової шкірки.

https://newfood.media/2021/02/17/dyzaynerka-z-ispanii-peretvoriuie-kharchovi-vidkhody-

preparaty-po-dohliadu-za-shkiroiu/

bottom of page