9 лип. 2023 р.
Іспанська дизайнерка Джулія Рока Віра використовує недосконалі, з косметичної точки
зору, фрукти та овочі у виробництві косметики
Віра виготовляє продукти по догляду за шкірою із фруктів, наприклад з апельсинів, від
яких відмовилися супермаркети, оскільки вони не відповідали критеріям товарного
вигляду. З таких апельсинів вона створила зволожуючий крем, мило, ароматичну суміш та
сік для пиття під загальним брендом Lleig (каталонською мовою означає «потворний»).
Натхнення Віра знаходить у співпраці з Espigoladors — соціальним проектом, який
виступає за більш раціональне використання продуктів харчування.
Наразі проект Lleig — це більше крафтовий бренд, ніж масовий продукт. Основна його
мета — розповісти людям про те, що можна зробити з непотрібними продуктами, не
викидаючи їх на смітник. Зі слів Віри виготовляти косметику можна також з яблук,
бананів, моркви та інших фруктів і овочів.
Порятунок продуктів, які втратили товарний вигляд, є досить новою сферою харчової
промисловості. Основні її гравці на американському ринку — такі компанії як Misfits
Market та Imperfect Foods. Вони збирають відбраковану, але придатну до вживання їжу та
продають її зі знижками.
Чи стане виробництво засобів догляду за шкірою з таких «врятованих» продуктів
масштабним зараз складно сказати. Однак це може бути ще однією ідеєю, як продуктам не
потрапляти на смітник.
Нагадаємо, глобальний переробник тропічних фруктів Frutco і постачальник рослинних
інгредієнтів Fooditive об’єдналися для боротьби з харчовими відходами з новою лінією
підсолоджувачів в Європі на основі бананової шкірки.
https://newfood.media/2021/02/17/dyzaynerka-z-ispanii-peretvoriuie-kharchovi-vidkhody-
preparaty-po-dohliadu-za-shkiroiu/