top of page

Жофе. Чи зможе кава з жолудів завоювати український ринок?

9 трав. 2023 р.

Три роки тому харків’янка Ольга Глушко разом із чоловіком переїхала в село Верхня
Озеряна, що поблизу Мерефи. Населений пункт із трьох боків оточений лісом, де ростуть
дуби, які й стали сировиною для жофе — кави з жолудів.

«Я каву не п’ю вже п’ять років, до того була жахливим кавоманом. Намагалася перейти на

цикорій, але все одно смак не той. А ось жофе — дуже подібне до кави. Коли його

заварюю, в будинку стоїть аромат, наче ти знаходишся в кондитерській», — розповідає

AgroPortal.ua Ольга Глушко.

Назву «жофе» вона придумала сама. Цей напій можна пити 4-5 разів на день, у ньому

немає кофеїну чи інших алкалоїдів. Навпаки, він має велику кількість корисних

властивостей, чого не скажеш про сирі жолуді, які до проходження термічної обробки є

отруйними.

Збір сировини припадає на листопад. Подружжя заготовляє понад 100 кг жолудів, які

вручну очищуються.

«У жолудів верхня оболонка така, як і у горіхів, тільки тонша. Її ми знімаємо і залишаємо

біленький жолудь, який висушується, обсмажується та мелеться на професійній

кавомашині. Весь процес — ручна праця», — акцентують виробники.

Ольга Глушко розповідає, що зі 100% зібраних жолудів кави виходить 45%, адже багато

плодів мають недоліки, які видаляються ножем, приміром, червивість. Якщо плями не

вирізати, смак жофе буде зовсім інший.

«У середньому в нас виходить 50 кг жофе на сезон. Минулого року ми виробили менший

обсяг: у листопаді зібрали, а закінчився напій уже посеред літа. Не вистачило навіть для

себе. Цього року ще є залишки, тому сподіваємося, що дотягнемо до нового сезону», —

зазначає підприємиця.

Сьогодні напій можна купити через Instagram: 75 г жофе без добавок коштує 100 грн, і

жофе з сухим кокосовим молоком — 150 г за 140 грн. Мрія Ольги, щоб жофе продавалося

в кав’ярнях і кавових магазинах. Наразі виробник веде переговори з декількома

екомагазинами в різних областях України.

Цієї осені в планах подружжя залучити до збору і обробки жолудів односельчан і зібрати

300 кг.

А ще у харків’ян є свій розсадник, де зростають маленькі горіхи, дуби та каштани, які вони

потім висаджують у лісі на вирубаних ділянках. Основне правило під час посадки дубів —

дотримуватися відстані в 15 м, щоб дерево виросло невисоке, але розлоге. Коли між

дубами багато простору, тоді вони плодоносять великими жолудями, якщо ж дерева

посаджені тісно, то в них, відповідно, менші плоди.


https://agroportal.ua/agrocheck/made-in-ukraine/zhofe-chi-zmozhe-kava-z-zholudiv-zavoyuvati-ukrajinskiy-rinok

bottom of page