9 трав. 2023 р.
Три роки тому харків’янка Ольга Глушко разом із чоловіком переїхала в село Верхня
Озеряна, що поблизу Мерефи. Населений пункт із трьох боків оточений лісом, де ростуть
дуби, які й стали сировиною для жофе — кави з жолудів.
«Я каву не п’ю вже п’ять років, до того була жахливим кавоманом. Намагалася перейти на
цикорій, але все одно смак не той. А ось жофе — дуже подібне до кави. Коли його
заварюю, в будинку стоїть аромат, наче ти знаходишся в кондитерській», — розповідає
AgroPortal.ua Ольга Глушко.
Назву «жофе» вона придумала сама. Цей напій можна пити 4-5 разів на день, у ньому
немає кофеїну чи інших алкалоїдів. Навпаки, він має велику кількість корисних
властивостей, чого не скажеш про сирі жолуді, які до проходження термічної обробки є
отруйними.
Збір сировини припадає на листопад. Подружжя заготовляє понад 100 кг жолудів, які
вручну очищуються.
«У жолудів верхня оболонка така, як і у горіхів, тільки тонша. Її ми знімаємо і залишаємо
біленький жолудь, який висушується, обсмажується та мелеться на професійній
кавомашині. Весь процес — ручна праця», — акцентують виробники.
Ольга Глушко розповідає, що зі 100% зібраних жолудів кави виходить 45%, адже багато
плодів мають недоліки, які видаляються ножем, приміром, червивість. Якщо плями не
вирізати, смак жофе буде зовсім інший.
«У середньому в нас виходить 50 кг жофе на сезон. Минулого року ми виробили менший
обсяг: у листопаді зібрали, а закінчився напій уже посеред літа. Не вистачило навіть для
себе. Цього року ще є залишки, тому сподіваємося, що дотягнемо до нового сезону», —
зазначає підприємиця.
Сьогодні напій можна купити через Instagram: 75 г жофе без добавок коштує 100 грн, і
жофе з сухим кокосовим молоком — 150 г за 140 грн. Мрія Ольги, щоб жофе продавалося
в кав’ярнях і кавових магазинах. Наразі виробник веде переговори з декількома
екомагазинами в різних областях України.
Цієї осені в планах подружжя залучити до збору і обробки жолудів односельчан і зібрати
300 кг.
А ще у харків’ян є свій розсадник, де зростають маленькі горіхи, дуби та каштани, які вони
потім висаджують у лісі на вирубаних ділянках. Основне правило під час посадки дубів —
дотримуватися відстані в 15 м, щоб дерево виросло невисоке, але розлоге. Коли між
дубами багато простору, тоді вони плодоносять великими жолудями, якщо ж дерева
посаджені тісно, то в них, відповідно, менші плоди.