top of page

Кавову традицію кримських татар внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України

9 бер. 2024 р.

Нематеріальна культурна спадщина України поповнилася новим елементом – кавовою традицією кримських татар.
Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

 «Кавова традиція кримських татар відтепер у переліку нематеріальної культурної спадщини України. Поширення саме цієї традиції напряму пов’язане із місцями проживання кримськотатарського народу на території України. Переважна більшість кримських татар проживають в Автономній Республіці Крим, а також в невеликій кількості у Київській та Херсонській областях, у містах Києві, Львові, Вінниці, Полтаві, Луцьку, Мелітополі, Дніпрі, Дрогобичі», – йдеться у повідомленні.


Зауважується, що кримські татари в усі часи славились своєю гостинністю.

З давнини до сьогодення в кримськотатарській оселі гостя вітають ароматною та міцною кавою. До неї обов’язково додають приємну розмову, а також колотий цукор та пісочне печиво курабіє.


Каву подають у кавових чашках невеликого розміру, на блюдцях. Спочатку у кожну чашку кофейною ложкою господиня дбайливо викладає кавову пінку, а потім наливає каву. Зазвичай не прийнято додавати у каву цукор. Каву п’ють прикушуючи дрібно колотим молочним цукром або твердим цукром домашнього приготування.


Народ має давнє повір’я, що під виглядом незнайомця світом мандрує праведник Хидир. Для свого візиту він може обрати будь який дім. Тому кожного гостя потрібно шанобливо вітати і допомагати в дорозі. Адже його прихід – це неодмінно щастя та удача в родині.

https://thepage.ua/ua/news/kavovu-tradiciyu-krimskih-tatar-vnesli-do-spisku-nematerialnoyi-spadshini-ukrayini

Автор

Олена Черкасець


bottom of page