top of page

Кругла, солодка, а вкусити не можна. Що таке калита та навіщо вішати її під стелю

22 груд. 2024 р.

Чули колись про калиту? Це не просто хліб чи пиріг, а с справжній символ української традиційної культури. І процес його приготування, і традиції, пов’язані з грою в калиту надзвичайно колоритні. А головне, ми все ще можемо відтворити їх та повеселитися, майже так само, як наші предки двісті років тому. Тож запрошуємо доєднатися до збереження традиції та спекти калиту вдома. Обов’язково залучайте близьких та діток, їм точно сподобається!

Що таке Калита

Калита або калета — це українська обрядова випічка, сухий солодкий коржик, який незаміжні дівчата традиційно випікали на Андрія. Готується він з білого борошна, без дріжджів, з додаванням горіхів, маку, меду та інколи сухих вишень чи родзинок. Ззовні калита нагадує великий бублик чи калач з отвором по центру. За цей отвір її підв’язували на червону стрічку або дівочий пояс та чіпляли до сволока.


Як традиційно випікали калиту

Калета випікається виключно дівчатами, при чому всіма разом. Скільки б дівчат не збиралося на вечорниці — десять, двадцять — кожна повинна була взяти участь у приготуванні. Вважалося, що тісто слід вимішувати по черзі від найстаршої до наймолодшої.

Як прикрасити калиту

Найчастіше калиту прикрашали маком та горіхами, сухими вишнями й родзинками. Зустрічаються також варіанти оздоблення за допомогою тіста, з якого виробляли декоративні коси та квіти. У наш час ви можете використати суміш горіхів, різноманітні сухофрукти та цукати — що вам більше до смаку. Не забудьте пов’язати червону стрічку — і ви готові до свята!

Калита та вечорниці на Андрія

Всі ви певно чули (а дехто навіть пробував) про традицію ворожіння у ніч на Андрія, тобто з 12 на 13 грудня за старим календарем, або ж з 29 на 30 за новим. Робили це дівчата та парубки окремо один від одного.


А ось вже ввечері на самого Андрія, молодь сходилися разом — на вечорниці.


У селі вибиралася невелика хата, яку винаймали спеціально до свята в обмін, зазвичай, на харчі. Дівчата приносили наїдки, хлопці — цукерки та … Тут в гру і вступала Калита. ЇЇ підв’язували високо, до сволока по центру хати, і гра розпочиналася. Усі парубки та зрідка дівчати повинні були підстрибнути та вкусити калиту зубами. Але зробити це не так просто, адже корж, як ми пам’ятаємо, сухий і вгризти його досить складно. До того ж калиту охороняє спеціальний призначений парубок-вартовий “пан Калитинський”, який намагається вас розмішати та навіть смикнути за край стрічки, підійнявши коржа якомога вище саме в момент вашого стрибка. Природно, всі довкола регочуть, хлопці намагаються справити гарне враження на дівчат, а ті — приглядають собі найкращого.


Закінчується гра тим. що калиту знімають зі сволока та ділять порівну між усіма учасниками. Існує традиція, що хлопці повинні були заплатити дівчатам за свій шматочок калити, за те, що ті місили тісто.

Рецепти калити

Влаштувати вечорниці цілком можна і в наш час! Все що вам потрібно — гарний настрій, добра компанія і звісно калита. Залежно від того, чи дотримуєтеся ви посту, приготувати її можна як на олії, так і на молоці, з додаванням масла та яєць. Ділимося обома варіантами.


Калита на молоці

Калита на молоціЦе святкова калита, адже тісто для неї замішується на теплому молоці, з додаванням масла та яєць. А для начинки використовуються волоські горіхи, родзинки та мак. Виходить випічка надзвичайно ароматною та неабияк допомагає створити атмосферу свята в домі.

Пісна калита

Тим, хто дотримується посту або ж хоче спробувати більш традиційний варіант калити, радимо цей пісний рецепт. Тісто для такої пісної калити замішується вже на воді, для еластичності додається олія, ну і звісно волоські горіхи, родзинки, цукор та мак для начинки. Перед подачею не забудьте змастити калиту медом і подавайте.

                                                                                                                           


Анастасія Войчук 

https://klopotenko.com/krugla-solodka-a-vkusyty-ne-mozhna-shho-take-kalyta-ta-navishho-vishaty-yiyi-pid-stelyu/


bottom of page