15 вер. 2024 р.
Кукурудза - одна з найдавніших хлібних рослин на планеті, найбільша зі зернових. Сьогодні ця агрокультура входить до списку основних продовольчих продуктів і вважається разом з рисом та пшеницею одним із «трьох найголовніших хлібів людства».
А чи багато ми знаємо про кукурудзу?
Кукурудза - дуже давня рослина, відома людству вже 12 тисяч років і є одним з найбільш корисних злакових.
Батьківщиною кукурудзи вважається Північна Америка, але саме з Мексики її завезли в інші країни і на інші континенти, щоб сьогодні ми могли насолодитися прекрасним смаком цієї злакової культури.
В Україну кукурудза потрапила через Туреччину, в кінці XVIII століття.
Селекціонерами виведено понад 1000 сортів кукурудзи.
З усіх видів цієї рослини в їжу вживається лише один — маїс, він же цукрова кукурудза.
Серед усіх злаків світу кукурудза займає перше у світі місце за посівними площами.
Цікаво, але качан кукурудзи завжди містить парну кількість квіток, з яких потім утворюється парне число насіння. Рядів у качані кукурудзи зазвичай від 8 до 22, а насіння близько тисячі.
Не дарма цукрова кукурудза називається саме цукрова – близько 3,5 відра зерен свіжої зібраної кукурудзи буде достатньо, щоб підсолодити зміст 400 банок кока-коли. Однак якщо качан кукурудзи полежить хоча б 6 годин після того, як його зірвуть, він втратить половину цукру.
Найменші зрілі кукурудзяні качани важать всього 30-50 грам, а самі великі — 500 грам.
Поряд з деякими іншими культурами кукурудза займає найважливіше місце в світовій економіці. З неї готують і страви, і напої, і використовують її в інших галузях промисловості, а у деяких народів кукурудза є основним продуктом харчування.
https://agrokorm.ua/news/holding/2023/01/24/17907