top of page

Лабораторне м'ясо: у Нідерландах створили фрикадельку з мамонта

11 трав. 2023 р.

Австралійська компанія Vow, що займається вирощуванням м'яса, в науковому музеї
NEMO в Амстердамі (Нідерланди) представила фрикадельку, виготовлену з вирощеного в
лабораторії м'яса вимерлого шерстистого мамонта.

Науковці зазначили, що вживати це м’ясо поки що небезпечно, оскільки білок, якому

тисячі років, потребує перевірки, пише AFP.

«Ми обрали м'ясо шерстистого мамонта, оскільки він є символом втрати, спричиненої

зміною клімату», — розповів співзасновник Vow Тім Ноаксміт.

М'ясо, вирощене протягом декількох тижнів, було «культивоване» вченими, які вперше

визначили послідовність ДНК міоглобіну мамонта, ключового білка, що надає м'ясу його

смаку.

Заповнивши деякі прогалини в послідовності мамонтового міоглобіну за допомогою генів

африканського слона, найближчого живого родича мамонта, його потім ввели в клітини

овець за допомогою електричного заряду.

«Запах був схожий на той, коли ми готуємо крокодиляче м'ясо», — зазначив головний

науковий співробітник Vow Джеймс Райан.

Британський експерт з альтернативних білків Крістофер Брайант вважає, що потенційним

споживачам немає чого боятися культивованого м'яса.

«На відміну від звичайного м'яса, яке походить від брудних і непередбачуваних тварин,

культивоване м'ясо виробляється з надзвичайною точністю в санітарно-гігієнічних умовах.

Завдяки цьому воно не містить харчових патогенів, антибіотиків та інших забруднювачів,

які часто зустрічаються в м'ясі тварин», — сказав він у коментарі AFP.




bottom of page