18 черв. 2023 р.
Подібні технології для приготування їжі для астронавтів використовує NASA
Космічні банани, космічний борщ та навіть омлет. І космос – це не тільки про смак, але й унікальну технологію виробництва.
Таку розробила дніпропетровська компанія Cryovit. Її команда першою в Україні створила високотехнологічне обладнання для сублімації овочів, фруктів і ягід, яке можна використовувати як у домашніх умовах, так і для промислових виробництв.
Нещодавно Cryovit запустила виробництво космічного морозива. Також у асортименті – сублімовані овочі, фрукти, ягоди, кисломолочні продукти.
КАВУН, АБРИКОС, ПОЛУНИЦЯ, ВИШНЯ, КАБАЧКИ, БАКЛАЖАНИ – ТЕПЕР ВСІМА СЕЗОННИМИ ПРОДУКТАМИ МОЖНА СМАКУВАТИ КРУГЛИЙ РІК.
Також технологія сублімації дозволяє виготовляти порошки, які можна використовувати в кондитерських та інших харчових цілей.
Приміром, Cryovit сушить та подрібнює в порошок фіотетовий батат, отримуючи натуральний барвник.
«Використання порошку солодкого батату дає можливість пограти з кольором страв – від ніжно-рожевого до насиченого фіолетового, – розповідають у компанії. – Порошок дрібного помелу підійде для мусів, зефіру, желе, шоколаду та кремів».
По суті, компанія отримує унікальні продукти, в яких залишається смак, колір, аромат початкової сировини. Їх термін зберігання збільшується в рази, це можливо без додавання консервантів, хімічних стабілізаторів або інших поширених технологій консервації.
ПОДІБНІ ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ ДЛЯ АСТРОНАВТІВ ВИКОРИСТОВУЄ NASA. САМЕ ТОМУ CRYOVIT НАЗИВАЄ СВОЇ ПРОДУКТИ КОСМІЧНИМИ.
Так, суміш із пакету за 7 хвилин можна перетворити у наваристий борщ з м’ясом та капустою. А на десерт – фруктово-йогуртовий дропс, йогурт із фруктами, який має весь бактеріальний профіль кисломолочного продукту.