3 черв. 2023 р.
У світі рослин віднайшли нове перспективне джерело протеїну – чайот або чочо. Це плетиста рослина з їстивними плодами, яка росте високо в Андах.
На поживні властивості чайоту звернув свою увагу еквадорець, спортсмен світового класу Рікі Ечаніке (Ricky Echanique). Коли у нього розвинулись аутоімунні захворювання, Рікі виявився нездатним тренуватися. Але його врятували дві речі: рідна країна Еквадор та рослинна дієта.
Зараз Рікі є власником компанії Mikuna Foods, і всіляко популяризує новий інгредієнт, прагнучи допомогти спортсменам зі схожими проблемами, які мав сам.
ЧАЙОТ – ЦЕ 54% ПОВНОЦІННОГО БІЛКУ. ВІН МІСТИТЬ ВІТАМІНИ Е І D, БАГАТИЙ ОМЕГОЮ І МАЄ У СКЛАДІ 300 МІЛІГРАМІВ КАЛЬЦІЮ В РОЗРАХУНКУ НА ПОРЦІЮ.
«Це найпотужніше джерело рослинного білку, яке я коли-небудь зустрічав», – говорить засновник Mikuna Foods.
Існуючий рослинний протеїн із сої та гороху, звісно, має багато корисних властивостей. Але він може спричиняти порушення травлення, а також виступати алергеном.
У даний час компанія продає на своєму веб-сайті білкові порошки, які, по суті, є перемеленим чайотом. Він може використовуватися для приготування напоїв або випічки.
До слова, чайот був поширеною культурою в Еквадорі ще з часів інків. Але його майже ніколи не використовувалося в їжу, хіба що в голодні роки.
Привабливим культивування рослини робить посухостійкість та невибагливість.