top of page

Народна традиція: медове печиво до Дня святого Миколая

10 груд. 2023 р.

День святого Миколая — це не тільки подаруночки під подушкою, а ще й гарні народні традиції. Одна з них — випікання запашних медових коржиків.


Смачні коржики з медом печуть не тільки у вигляді святого Миколая, хоча саме на це натякає їхня назва. Вони бувають і у вигляді сонечка, зірок, місяця, ялинок, птахів, навіть козаків та янголів. Тож фантазії є де розгулятися!

Для виготовлення коржиків використовують спеціальні дерев’яні форми з традиційними українськими візерунками. Та якщо такої не маєте, не біда: просто зробіть потрібні шаблони з товстого картону – прикладайте їх до тіста і вирізайте за контуром.


Тепер до приготувань:

Для тіста:

борошно — 600 г;

маргарин — 150 г;

цукор — 200 г;

яйця — 2 шт.;

яєчні жовтки — 2 шт.;

рідкий мед — 150 г;

мелена кориця — 0,5 чайної ложки;

гвоздика — 0,5 чайної ложки;

сода — 1 чайна ложка;

сметана — 2 столові ложки.


Для глазурі:

цукрова пудра — 1 склянка;

яєчний білок — 1 шт.;

лимонний сік — 0,5 чайної ложки.


Рецепт медових миколайчиків:

Просіваємо борошно, додаємо туди соду та натертий маргарин, перемішуємо. Вкидаємо яйця, жовтки, сметану, цукор, корицю, гвоздику та мед, замішуємо тісто і залишаємо його в холодильнику на цілу ніч. А вже вранці розкачаємо тісто до товщини 0,5 см і сформуємо з нього майбутніх миколайчиків.

Деко змастимо олією і притрусимо борошном. Покладемо на нього змащені збитим яйцем коржики і випікатимемо за температури 180°C, аж поки вони не стануть золотистими.

Тим часом приготуємо глазур: гарненько зіб’ємо білок, поступово всипаючи до утвореної піни цукрову пудру та додаючи лимонний сік.

Щойно миколайчики спечуться і трохи охолонуть, покриємо їх глазур’ю.

А ще, поки коржик теплий, його можна проколоти товстою голкою, щоб потім повісити на ялинку.

Нехай ваші миколайчики будуть неймовірно смачними і потішать тих, хто їх скуштує!

https://cheline.com.ua/news/society/narodna-traditsiya-medove-pechivo-do-dnya-svyatogo-mikolaya-108564


bottom of page