top of page

Насіння ацтеків лікує все — від гіпертонії до раку. Дослідження

7 січ. 2024 р.

Cеквенування геному насіння чіа розкрило його потенціал як стійкої до клімату культури та лікувального засобу від кількох хронічних розладів.
Про це говорять науковці з Університету штату Орегон, які продовжують дослідження можливостей суперфуду.

Глобальний попит на другорядні культури, такі як чіа, просо та ямс, уже зараз починає зростати. Вони набувають все більшого значення, адже окрім харчової цінності несуть можливість вирощування на невеликих площах, непридатних для традиційних зернових культур.

НАСІННЯ ЧІА МІСТИТЬ БАГАТО КЛІТКОВИНИ ТА КОРИСНІ ЖИРИ ТА БІЛКИ

Його досипають у смузі чи йогурт, додають у вівсянку, млинці та батончики гранола. Це дає більше, ніж просто смак та поживність. Дослідження, опубліковане в Frontiers in Plant Science, говорить, що чіа може лікувати все – від високого кров’яного тиску до раку.

Вчені знайшли 29 генів, які беруть участь у біосинтезі поліненасичених жирних кислот, і 93 гени, які сприяють гелеутворенню насіння чіа. Крім того, вони знайшли 2707 високоекспресованих генів, які можуть генерувати невеликі біоактивні пептиди, отримані з білків.

Коли білок насіння перетравлюється в кишковому тракті, ці маленькі біопептиди засвоюються організмом і дають необхідні елементи для полегшення хронічних симптомів діабету 2 типу та гіпертонії.

Поліненасичені жирні кислоти покращують здоров’я серцево-судинної системи та рівень холестерину, а також мають протиракові властивості. 

Високий вміст клітковини допомагає стабілізувати рівень глюкози в крові у хворих на цукровий діабет 2 типу та полегшує симптоми захворювань шлунково-кишкового тракту.

Білок у насінні чіа має антиоксидантні, протизапальні та антимікробні властивості та може допомогти в лікуванні високого кров’яного тиску. 

Крім того, говорять вчені, генетичні маркери чіа можна використовувати для виведення сортів із покращеними властивостями, що принесе ще більшу користь здоров’ю людини.

Нагадаємо, чіа є важливим елементом рослинного меню для тих, хто відмовився від м’яса 

https://newfood.media/2024/01/03/nasinnia-atstekiv-likuie-vse-vid-hipertonii-do-raku-doslidzhennia/


bottom of page