top of page

Не підмочіть репутацію. Плівка з водоростей довше зберігає продукти свіжими та розчиняється в воді

6 жовт. 2024 р.

Міжнародна група вчених з Індії та Росії створила з водоростей харчові плівки для упаковки фруктів, овочів, птиці, м'яса та морепродуктів.

Новий матеріал складається з натуральних інгредієнтів, є безпечним для здоров’я споживачів та довкілля. 

У дослідженні, опублікованому в Journal of Food Engineering, стверджується, що плівка розчиняється у воді майже на 90% всього за 24 години.


«Ми створили три типи харчових плівок на основі добре відомого природного біополімеру альгінату натрію», — розповів Раммохан Алуру, старший науковий співробітник лабораторії органічного синтезу Уральського федерального університету.

Альгінат натрію — це сприятлива макромолекула вуглеводів, яка має потенційні плівкоутворюючі властивості при гідролізі та існує в клітинних стінках у вигляді суміші різних солей. Найбільша перевага альгінату натрію полягає в тому, що він працює у вигляді рідкого гелю у водному середовищі, розповідає дослідник.

Молекули альгінатів зшиті з природним антиоксидантом феруловою кислотою. Це робить плівку не тільки міцною, але й однорідною, більш жорсткою та продовжує термін придатності продуктів.


Завдяки антиоксидантним компонентам їжа довше залишається свіжою, уповільнюються процеси окислення.


У майбутньому розробники бачать можливість додавання в матеріал природних противірусних агентів — часнику, куркуми та імбиру.

Для виробництва плівки у промислових масштабах не потрібно спеціального обладнання. Її можна виготовляти на будь-якому заводі, що займається полімерами, але з дотриманням стандартів, які застосовуються до виробництва харчових продуктів.

https://newfood.ua/2021/03/24/ne-pidmochit-reputatsiiu-plivka-z-vodorostey-dovshe-zberihaie-produkty-svizhymy-ta


© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page