top of page

Одноразовий посуд … із кавової гущі!

8 вер. 2024 р.

Підприємці, які переїхали з Сум до Львова, розгорнули у нашому місті унікальне виробництво

Торік Європейський Союз заборонив використовувати на території країн ЄС одноразовий пластиковий посуд. Україна, на жаль, робить лише перші кроки у цьому напрямку. Наприклад, українці уже масово відмовляються від поліетиленових пакетів, натомість обирають багаторазові екоторбинки при купівлі продуктів!


Як зменшити використання одноразового пластикового посуду? Відповідь на це питання мають підприємці: Дмитро Бідюк із Сум та Юрій Тустановський з Києва. Коли почалося повномасштабне вторгнення росії в Україну, підприємці змушені були переїхати з Сум до Львова. У Сумах свій бізнес буквально крок за кроком ставили на ноги! Розробили унікальну технологію виготовлення одноразового посуду із … кавової гущі. А вже у Львові підприємці розробили нову технологію біорозкладної тари із кавової гущі для декоративних аромасвічок та «кавові» горщики для рослин (зокрема, розсади), які швидко розкладаються у ґрунті та стають для них добривом. Але запускати у виробництво вирішили саме аромасвічки.


Споживання кави в Україні, згідно з різними соціологічних досліджень, щороку збільшується, - каже підприємець Юрій Тустановський. – Наша країна фігурує у багатьох міжнародних рейтингах, де вміють робити добру каву. Зростає й кількість кав’ярень, особливо у містах-мільйонниках. Багато закладів використовує у своїй роботі одноразовий пластиковий посуд (використовують також паперовий, але й він містить у собі пластикову плівку). Ми пропонуємо альтернативу – біорозкладний посуд із кавової гущі! Це ще один крок до правил, які діють у Європі. Вважаємо, що йдемо у ногу з часом.


Ми проводили дослідження і з’ясували, що у природних умовах посуд із кавової гущі розкладається через 1,5 місяця (на цей процес впливає температура, волога, світло), - веде далі Дмитро Бідюк. – А ось у лабораторії термін розкладання довший - 3-4 місяці (за аналогією домашнього компостування). Пластиковий посуд, як відомо, може не розкластися і через 100 років!


Підприємці кажуть, наразі використовують доступне їм обладнання (на дороговартісне ще не заробили). Тому кількість одноразового посуду є обмеженою.


Це доволі складна технологія, яка містить декілька етапів. Зараз працюємо над її удосконаленням. Наш посуд тестували кав’ярні, які ділилися своїми враженнями. Наприклад, вага нашого горнятка для гарячих напоїв (кави, чаю) – 42 грами, надалі плануємо її зменшити до 25-30 грамів, - каже Дмитро. - Паралельно ми почали виготовляти з кавової гущі нові продукти – біорозкладні горщики для розсади та декоративні аромосвічки.


- Де ви берете кавову гущу? – запитую.


Співпрацюємо з кав’ярнями, які віддають нам кавову гущу безкоштовно. Важливо, щоб вона була свіжою, бо містить у собі багато вологи, а це середовище для розмноження мікроорганізмів. Якщо її залишити при кімнатній температурі, скажімо, на 5-7 днів, вона зіпсується, - каже Юрій. - Оскільки в свічці з ароматом кави ми використовуємо ароматизатор, який отриманий з кавової гущі, то для нас важливо, щоб ця гуща була максимально свіжою (не більше як добу). Щоб ми могли вилучити ці аромати без змін і створити такий декоративний продукт.


- Ваші свічки пахнуть кавою?


Ми розробили шість свічок, які присвячені містам України: Київ – з ароматом бузку та каштанів, Львів - з ароматом кави, Донецьк - з ароматом троянд, Херсон - з ароматом кавуна, Карпати – з ароматом меду та трав, Крим – з ароматом винограду. У зв’язку з війною, мільйони українці покинули свої домівки, і ми розробили свічки із запахами, які можуть перенести людину у спогадах до свого рідного міста…

https://wz.lviv.ua/life/461380-odnorazovyi-posud-iz-kavovoi-hushchi


bottom of page