top of page

Пʼять суперпродуктів, які допоможуть зменшити стрес і впоратися з тривожніст

14 квіт. 2024 р.

Певні мінерали, вітаміни та антиоксиданти допомагають полегшити симптоми тривожності.
Те, що ви їсте і п'єте, може допомогти зняти стрес і тривожність. Різні антиоксиданти, мінерали та вітаміни можуть допомогти полегшити симптоми тривожності. Можливо, вам варто уникати або обмежити продукти й напої, які можуть посилити стрес і тривожність, наприклад, з високим вмістом цукру та жирів.

Авокадо

Регулярне вживання авокадо може допомогти впоратися з тривожністю завдяки вмісту в ньому вітамінів групи В. Дослідження пов'язують продукти, багаті на вітаміни групи В, зі зменшенням симптомів і зниженням почуття тривожності.

Один авокадо середнього розміру містить кілька вітамінів групи В, зокрема:

фолат (B9)

ніацин (B3)

пантотенову кислоту (B5)

рибофлавін (B2)

вітамін B6


Яйця

Яєчні жовтки містять вітамін D, який може допомогти у функціонуванні нервової системи

Симптоми тривожності залежать від гормонів, як-от серотонін і дофамін, у вашій центральній нервовій системі. Яєчні жовтки містять вітамін D, який може допомогти у функціонуванні нервової системи. Деякі дані свідчать про те, що підвищений рівень вітаміну D зменшує симптоми тривожності і депресії та покращує настрій.


Горіхи й насіння

Дослідження пов'язують дефіцит цинку з тривожністю. Порція сирих горіхів кеш'ю містить 1,6 міліграма цинку, що становить приблизно 14-20% від рекомендованої кількості цинку для дорослих.

Деякі дані свідчать про те, що магній також допомагає покращити настрій і симптоми тривожності. Насіння чіа і гарбузове насіння є чудовими джерелами магнію.


Апельсини

Апельсини – чудове джерело вітаміну C, який відіграє важливу роль у реакції організму на стрес / Фото: Pexels

Один апельсин середнього розміру забезпечує більше половини рекомендованої дієтичної норми вітаміну С, антиоксиданту. Дослідження показали, що цей вітамін відіграє важливу роль у реакції організму на стрес і покращує настрій.


Лосось

Омега-3, що міститься в лососі, знижує рівень кортизолу на 33% / Фото: pixabay.com

Стрес може підвищити рівень гормонів тривоги, як-от адреналін і кортизол. Лосось містить омега-3 жирні кислоти, які допомагають знизити рівень цих гормонів. Наприклад, дослідження показали, що омега-3 знижують рівень кортизолу на 33%.


Продукти та напої, яких варто уникати

Деякі продукти та напої можуть підвищити вашу тривожність та її симптоми. Щоб цього не сталося, обмежте споживання:

штучних підсолоджувачів

кофеїну

продуктів з високим вмістом жиру

продуктів з високим вмістом цукру

рафінованих вуглеводів

газованих напоїв

https://tsn.ua/zdorovya/korysni-statti/p-yat-superproduktiv-yaki-dopomozhut-zmenshiti-stres-i-vporatisya-z-trivozhnistyu-2533351.html


bottom of page