top of page

Підприємець з Запоріжжя відновив виробництво жорнового борошна

27 жовт. 2024 р.

Підприємець з Запоріжжя відновив виробництво жорнового борошна – родинну справу прадіда, релокувавшись на Дніпропетровщину.

Коли органічна ферма Олександра Орєхіна на Запоріжжі опинилася в тимчасовій окупації, її власник був змушений виїхати. Перебравшись у сусідню Дніпропетровську область, Олександр вирішив зайнятися борошномельною справою. Вже у процесі створення нового підприємства він дізнався, що його прадід також був мірошником, але його розкуркулили і вивезли на Сибір. Підприємець розповів zaxid.net про відновлення родинної справи.


Олександр Орєхін з Дніпрорудного Запорізької області почав цікавитися сільським господарством понад десять років тому, тоді ж почав вирощувати органічну городину. У 2021 році він зареєстрував фермерське господарство «Козак органік», яке активно розвивалося.


Дніпрорудне окупували у лютому 2022 року. Олександру довелося виїхати. Зараз територія частково замінована, тому працювати на ній небезпечно.


Безглютенове борошно виготовляє на вітчизняному млині

Коли Олександр Орєхін евакуювався у Дніпропетровську область, довго сидіти склавши руки не зміг і вирішив зайнятися борошномельною справою. Про купівлю жорнового млина підприємець почав задумуватися ще 4-5 років тому. Фермер отримав мікрогрант «На власну справу» 250 тис. грн, які треба буде повернути податками, також фінансово допомогла асоціація виробників органічних продукців Німеччини. Доклав ще своїх 150 тисяч – і купив додаткове обладнання. Тож у травні 2023 року чоловік заснував в орендованому приміщенні у Новомосковську нове підприємство.


«Я хотів започаткувати це у Дніпрі, але знайшов тут і гарного працівника, і гарне місце для млина. Коли люди дізнались, чим ми займаємося і що ми як переселенці позбулися там всього, то залюбки нам надали приміщення і дуже допомагають», – каже підприємець.


Млин Олександр купив у Житомирі: підтримувати українського виробника – його принципова позиція.


«Наші житомиряни роблять ідеальні жорнові млини, я давно хотів його придбати в них. Завжди намагаюся купувати все українське, щоб залишити гроші в країні і підтримувати місцевих виробників, щоб вони більше розвивалися. Я вважаю, що у нас в країні майже все можуть робити якісно, будь-яке обладнання», – каже бізнесмен.


На млині Олександр робить органічне і безглютенове борошно з пшениці, гречки, сочевиці, жита, спельти. Зараз обсяг виробництва – 10 тонн на місяць, але планує збільшити потужності. За перші два місяці роботи млинарське підприємство Орєхіна стало частиною експортного ланцюжка в країни ЄС: з їхнього борошна робили солодкі палички для дітей, які експортують в країни Євросоюзу.


Підприємець з Запоріжжя відновив виробництво жорнового борошна

Виробництво борошна – родинна справа прадіда-козака

Вже після започаткування цієї справи Олександр Орєхін дізнався, чому його так тягнуло до млина і чому він давно хотів придбати саме жорновий млин. Зі скупих родинних спогадів чоловік знає, що його прадід започаткував борошномельну справу ще у 1914 році. Тому своє нове підприємство Орєхін назвав «Млин Донченко», а на логотипі поруч з жорнами, млином, полями зазначений 1914 – рік фактичного заснування родинної справи, перерваної через коловорот історії. Тому він пишається тим, що теж відроджую нашу українську працю», – каже Олександр Орєхін.


Відійти від радянських ГОСТів та привчити українців до якості

Нове підприємство поступово розвивається, Олександр Орєхін має багато інших планів. Він мріє змінити культуру споживання продуктів і привчити українців до якості та здорової продукції. Мірошник зазначає, що борошно, до якого ми звикли ще від стандартів Радянського Союзу, насправді низької якості і користі.


«Радянський Союз був великою країною, основну масу зернових вирощували в Україні. І потім з цього українського зерна потрібно було зробити багато хліба на весь Радянський Союз. Це промисловий підхід. Якщо взяти італійське чи французьке борошно, воно відрізняється – не таке біле, як ми звикли, а з якимись вкрапленнями. Але це натуральне, корисне, правильне борошно, яке слід використовувати для випікання хліба та інших хлібобулочних виробів», – зазначає Олександр.


Навіть після деокупації рідного Дніпрорудного Олександр Орєхін продовжить розвивати органічне сільське господарство і борошномельну справу на Дніпропетровщині. Тим паче, що вдома безпечно сіяти поля можна буде не відразу.


Жорнове безглютенове борошно з чорної счевиці

У мріях – реконструювати старий мин

«У мене три освіти: туризм, агрономія і зараз дистанційно вчуся в Києві борошномельної справи. Раніше я не знав, як реалізувати свою туристичну спеціальність. Тепер приглянув у Запорізькій області старий млин-вітряк 1904 року. Від нього майже нічого не залишилося, але я вирішив його купити і відновити. Зараз це сіра зона, лінія розмежування. Я написав голові Василівської ОТГ, яка поки окупована, що маю намір провести реконструкцію млина і зробити його туристичним місцем. Він якраз на проїзній трасі до Азовського моря, буде гарна туристична локація», – мріє Олександр Орєхін.

https://harch.tech/2024/10/08/pidpryemec-z-zaporizzia-vidnovyv-vyrobnyctvo-boroshna/


© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page