top of page

Солодощі з перцем: як на Харківщині розвивають крафтове виробництво

17 лют. 2024 р.

Власна справа для Олени Шаріпової — це історія не про додатковий заробіток, а така собі авантюрна ідея створити місцевий крафтовий продукт у рідних Близнюках Харківської області.

«Близнюки — це місце без визначних легенд чи архітектури, без важливих історичних постатей. Єдине, за що тут можна зачепитися, — географічне розташування громади. Місцеві жителі говорять, що у Близнюках півень співає на три області. Тут — рівновіддалена точка від трьох обласних центрів — Харкова, Дніпра та Донецька. Саме тому і «Трипівень». Автор цього слова — місцева жителька Людмила Каменєва-Біліченко. До речі, у нас цього року вперше відбувся фестиваль з такою назвою», — розповіла AgroPortal.ua засновниця мануфактури смаколиків «Трипівень» Олена Шаріпова.

Ідея власної справи виникла влітку 2022 року, проте реалізувати її Олена змогла тільки влітку 2023-го, повернувшись додому з Волинської області. Туди вона виїхала з родиною у березні після початку повномасштабної війни. 

Сьогодні в асортименті мануфактури смаколиків «Трипівень» є горішки з місцевим степовим медом (мигдаль, кеш’ю, фундук), в’ялені помідори з місцевими травами, олією та часником, соус «Солодкий чилі», варення з гострого перцю. Все вирощене на ланах Близнюківщини, окрім горіхів.

За словами власниці бренду, дівчата частіше беруть горіхи з медом, а чоловіки — варення з перців та помідори. Якщо говорити про фаворита, то це в’ялені помідори з травами, часником та олією.

Олена Шаріпова, засновниця мануфактури смаколиків «Трипівень»

Сировиною запаслася влітку. Придбала дегідратор для заготівлі помідорів. Купувала їх у місцевих жителів, коли власні закінчилися. Гострі перці виростила моя знайома, теж місцева жителька Оксана Григор’єва. Їх у неї дуже багато, всі різних сортів. Мед зібраний жителем нашої громади Сергієм Божком. Натуральний, степовий. Наразі у мене залишилося всього потроху. Я не розраховувала на такий попит, якщо чесно.

Придбати солодощі «Трипівень» можна через соцмережі: Instagram, Facebook.  Наразі розглядається можливість співпраці бренду з крафтовими крамничками.

«Працюю вдома самостійно, наразі є ресурс, щоб з цим впоратися. Допомагають діти. З обладнання маю дегідратор, хочу купити ще слайсер, щоб робити джерки з м’яса та сушені фрукти. Грант для розвитку власної справи — пріоритет на поточний рік. Адже, зважаючи на витрати на дегідратор, я ще тривалий час буду працювати без прибутків», — говорить Олена Шаріпова.

А ще додає, що планує цього року зварити цибулевий джем — звісно, з місцевої сировини. Впевнена, що буде смачно. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua

https://agroportal.ua/agrocheck/made-in-ukraine/solodoshchi-z-percem-yak-na-harkivshchini-rozvivayut-kraftove-virobnictvo


bottom of page