15 трав. 2023 р.
Технологічний університет Наньян у Сінгапурі (NTU Singapore) оголосив про прорив у сегменті продуктів харчування на основі рослин — команда вчених успішно розробила багатий білками і антиоксидантами емульгатор нетваринного походження.
Він не містить у складі традиційних яєць чи молочних продуктів. При цьому попередні
висновки показують, що емульгатор може замінити продукти тваринного походження у
тому ж майонезі чи збитих вершках.
Емульгатор NTU виготовляється з використанням відпрацьованого пивоварного зерна,
найбільш об’ємного побічного продукту пивоварної промисловості. За підрахунками
університету, щороку на сміттєзвалище потрапляє 39 млн т відпрацьованого зерна. Воно
виділяє викиди парникових газів та сприяє посиленню поточної кліматичної кризи.
Тож зробити з відходів емульгатор було більш ніж чудовим рішенням.
Емульгатори використовуються під час виробництва багатьох харчових продуктів. Вони
дозволяють рідинам не розділятися. Традиційно у промисловості використовуються такі
інгредієнти як яєчний жовток. Проте емульгатор на рослинній основі NTU є більш стійким у
плані виробництва.
«Наш емульгатор на рослинній основі є ще одним тріумфом для NTU, оскільки ми
прагнемо знайти успішні способи використання продуктів, які інакше пішли у відходи», —
сказав професор Вільям Чен, директор з харчових наук і технологій NTU.