11 лип. 2023 р.
Крафтова пекарня “Витач” (с. Витач Київської області) випікає на дровах хліб та енергетичне печиво за старовинною рецептурою.
Таке печиво виготовляли в Австралії та Новій Зеландії під час Першої світової війни,
розповідають засновники.
СМАКОЛИК МОЖЕ ЗБЕРІГАТИСЯ СВІЖИМ 8 МІСЯЦІВ, ЦЬОМУ РЕЦЕПТУ – 100
РОКІВ
“Печиво тривалого зберігання містить багато вершкового масла, воно солодке, але від
нього не хочеться пити. А ще воно не кришиться. Наше енергетичне печиво хлопці беруть
із собою у розвідку”, — ділиться Олександр Собко, який відкрив пекарню у перші дні
повномасштабного вторгнення.
Разом з дружиною Вікторією він почав випікати хліб на третій день війни, щоб
нагодувати військових та нужденних.
Перші два місяці з молодою командою пекарів з Києва вони пекли хліб безкоштовно.
Роздавали місцевим жителям, військовим, передавали у шпиталі. Пізніше організували
доставку в деокуповані Бородянку та Бучу, на Харківщину та Чернігівщину.
Зараз пекарня працює як бізнес, а засновники продовжують волонтерити.
Щодня “Витач” у печі на дровах випікає 300 буханців. Тісто створюють за допомогою
технології тривалої ферментації протягом 18-48 годин.
Чимало часу у виробничому процесі зайняв прогрів печей. Кожна піч важить близько 20
тонн, прогрівати їх треба повільно, спалюючи по 10-15 кг дров на день.
ПЕЧІ БУДУВАЛИ 5 МІСЯЦІВ. ТАКИХ В УКРАЇНІ БІЛЬШЕ НЕМАЄ
Експеримент був дорогий і ризикований, і якби не війна, виробництво запустилось би
пізніше.
Олександр згадує, що до початку війни вісім днів прогрівав першу піч, і встиг нагріти її до
150-160 градусів. Для випікання хліба потрібно 280-300 градусів. Але поспішати теж не
можна, адже від швидкого нагріву піч може тріснути.
Суму інвестицій в печі засновник не називає, проте говорить, що кожна коштує як
автомобіль бізнес-класу. Зараз печей дві.
Зараз тут випікають різний хліб з травами та насінням, на який наносять трипільські
орнаменти. 70% продукції продаються відразу з печі.
https://newfood.media/2023/06/30/ukraintsi-vypikaiut-enerhetychne-pechyvo-dlia-zsu-
unikalnomu-retseptu-bilshe-stolittia/