top of page

Українці випікають енергетичне печиво для ЗСУ

11 лип. 2023 р.

Крафтова пекарня “Витач” (с. Витач Київської області) випікає на дровах хліб та енергетичне печиво за старовинною рецептурою.
Таке печиво виготовляли в Австралії та Новій Зеландії під час Першої світової війни,
розповідають засновники.

СМАКОЛИК МОЖЕ ЗБЕРІГАТИСЯ СВІЖИМ 8 МІСЯЦІВ, ЦЬОМУ РЕЦЕПТУ – 100

РОКІВ

“Печиво тривалого зберігання містить багато вершкового масла, воно солодке, але від

нього не хочеться пити. А ще воно не кришиться. Наше енергетичне печиво хлопці беруть

із собою у розвідку”, — ділиться Олександр Собко, який відкрив пекарню у перші дні

повномасштабного вторгнення.

Разом з дружиною Вікторією він почав випікати хліб на третій день війни, щоб

нагодувати військових та нужденних.

Перші два місяці з молодою командою пекарів з Києва вони пекли хліб безкоштовно.

Роздавали місцевим жителям, військовим, передавали у шпиталі. Пізніше організували

доставку в деокуповані Бородянку та Бучу, на Харківщину та Чернігівщину.

Зараз пекарня працює як бізнес, а засновники продовжують волонтерити.

Щодня “Витач” у печі на дровах випікає 300 буханців. Тісто створюють за допомогою

технології тривалої ферментації протягом 18-48 годин.

Чимало часу у виробничому процесі зайняв прогрів печей. Кожна піч важить близько 20

тонн, прогрівати їх треба повільно, спалюючи по 10-15 кг дров на день.


ПЕЧІ БУДУВАЛИ 5 МІСЯЦІВ. ТАКИХ В УКРАЇНІ БІЛЬШЕ НЕМАЄ

Експеримент був дорогий і ризикований, і якби не війна, виробництво запустилось би

пізніше.

Олександр згадує, що до початку війни вісім днів прогрівав першу піч, і встиг нагріти її до

150-160 градусів. Для випікання хліба потрібно 280-300 градусів. Але поспішати теж не

можна, адже від швидкого нагріву піч може тріснути.

Суму інвестицій в печі засновник не називає, проте говорить, що кожна коштує як

автомобіль бізнес-класу. Зараз печей дві.

Зараз тут випікають різний хліб з травами та насінням, на який наносять трипільські

орнаменти. 70% продукції продаються відразу з печі.


https://newfood.media/2023/06/30/ukraintsi-vypikaiut-enerhetychne-pechyvo-dlia-zsu-

unikalnomu-retseptu-bilshe-stolittia/

bottom of page