top of page

Українці роблять унікальне вино за ритмами планет, з дикими дріжджами та характером ґрунту

19 січ. 2025 р.

Українська виноробня Biologist, яка першою в Україні створила біодинамічне вино, нещодавно презентувала його на Kyiv Food and Wine Festival. Частину виручених коштів передали ЗСУ.

Винороб та власник Biologist Ігор Петренко понад 4 роки займається вивченням біодинамічного підходу та має виноградники у Лісниках та Нових Безрадичах у Київській та Одеській областях відповідно.


Принципи біодинаміки стверджують, що все живе збалансоване не лише на землі, а у космосі


Біодинамічний підхід стартує від вирощування винограду. У цьому процесі використовують біодинамічні препарати, які виробляють з рослинної й тваринної сировини, коров’ячого гною, мінералів. Всі агрономічні операції – сівбу, полив, підживлення тощо – узгоджують із космічними ритмами, залежно від Сонця, Місяця та інших планет і зірок.


“В основі біодинаміки лежить глибинне бачення сутності живого і неживого. Цей підхід заснований австрійським філософом Рудольфом Штайнером”, – говорить засновник компанії.


Biologist мінімально використовує сірку та інші препарати для боротьби с оксидацією виноградного соку та вина. Ферментація виноградного соку теж проходить природним чином, у дубових бочках.


Для більшості вин проводять довгу мацерацію (6-10 днів) з додаванням підсушених гребенів. 


Спонтанне бродіння відбувається в таких винах як, Піно Нуар, Мерло, Одеський Чорний, Ркацителі, Шардоне, Аліготе.


95% вин Biologist не проходять фільтрацію


Ще однією особливістю є використання диких дріжджів, які містяться на шкірці фруктів та ягід.


Спонтанне бродіння виникає, коли охолоджений сік винограду підійматися в температурі, приблизно 14-15 градусів, пояснюють в компанії.


Дикі дріжджі надають вину характер ґрунту, дають відчути яскраві властивості сорту.


Кількість вин на виноробні – обмежена, що підкреслює їх унікальність. На кожній пляшці вказується її унікальний номер.


https://newfood.ua/2023/09/22/ukraintsi-robliat-unikalne-vyno-za-rytmamy-planet-z-dykymy-drizhdzhamy-ta-kharaktero


© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page