30 черв. 2024 р.
Дослідники з ETH Zurich розробили гель, виготовлений із сироваткового білка. В ньому також присутні окремі атоми заліза та наночастинки золота.
Випив, гелем запив і тверезий, як скельце
Білковий гель розщеплює алкоголь у шлунково-кишковому тракті ще до того, як він потрапить у кров, де зазвичай розвивається його шкідливий вплив.
Цей гель протестували на мишах і виявили, що він знижує рівень алкоголю в крові та запобігає пошкодженню печінки, оскільки не виробляється шкідливий ацетальдегід.
– Ацетальдегід токсичний і є причиною багатьох проблем зі здоров’ям, спричинених надмірним вживанням алкоголю, – каже професор Раффаеле Меззенга з Лабораторії харчових продуктів.
Хоча необхідні додаткові випробування, перш ніж гель можна буде використовувати на людях, дослідники впевнені, що вони будуть успішними, і вже подали заявку на патентування гелю. І він буде мати попит.
Гель не дасть результатів при отруєнні алкоголем
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 3 млн людей щорічно помирають від надмірного вживання алкоголю.
– Однак гель не допоможе при отруєнні алкоголем, тобто, якщо алкоголь уже потрапив у кров, – говорить Меззенга.
За словами професора, гель може бути особливо цікавим для людей, які не готові повністю відмовлятися від алкоголю, але не хочуть завдавати шкоди своєму організму.
У майбутньому гель можна буде приймати перорально до або під час вживання спиртного, щоб запобігти підвищенню рівня алкоголю в крові та вироблення ацетальдегіду.