top of page

У супермаркетах почали вирощувати зелень. Як це працює

12 жовт. 2024 р.

У шведських супермаркетах почали вирощувати зелень. Тобто можна купити не просто свіжий кріп, петрушку, базилік, а принести їх додому прямо з грядки. Подібні ферми працюють у країні не перший рік.

Півтора роки тому в багатьох шведських супермаркетах почали вирощувати зелень методом гідропоніки, тобто без ґрунту. Спочатку пророщують насіння, а потім поміщають рослини в спеціяльні горщики. Тоди надходить вода, насичена поживними речовинами. Жодних хімічних добрив не використовується.


Коли зелень виростає, її зрізають і відносять на магазинні полиці. А це означає, що покупці приносять додому найсвіжіший кріп, петрушку чи базилік.


Такі вертикальні ферми є вже у восьми супермаркетах у всій Швеції. Адміністрації магазинів кажуть, що це дуже зручно. Вони знають, скільки товару отримають на день, не ризикують, що багато доведеться утилізувати й зазнавати збитків.


Пучок такої зелені коштує близько 20 шведських крон або близько 70 гривень за упаковку.


Вертикальна ферма в супермаркеті має й інші переваги: не потрібно витрачати гроші на опалення, оскільки будівля й так уже опалюється. Крім того, є системи, які збирають конденсат та вуглекислий газ у магазині. Це також заощаджує ресурси.


Сьогодні запит від супермаркетів на цю ферму є величезним. Найближчим часом їх буде збудовано в низці супермаркетів інших європейських країн. Сподіваємося, в Україні також.

https://shuba.life/articles/8248-u-supermarketah-pochali-viroshuvati-zelen-yak-ce-pracyuye


© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page