top of page

Фінни перетворять соняшникову макуху на м’ясо для флекситаристів

26 січ. 2025 р.

Фінсько-німецький проєкт, що фінансується Європейським інститутом інновацій і технологій (EIT-Food) взявся перетворити соняшникову макуху на альтернативу м’ясу.

Макуха — це відходи, що лишаються після віджиму олії з ядра соняшнику.


Оскільки соняшник є третім за величиною джерелом насіння олійних культур у світі, щорічно виробляється значна кількість соняшникової макухи – понад 19 млн т.


Здебільшого макуха переробляється на корм худобі або викидається. Однак макуха є багатим на білок інгредієнтом, який, на думку дослідників, може бути перероблений на поживну та смачну їжу.


Науково-дослідний проект під назвою Taste2Meat очолює професор Неслі Созер із Центру технічних досліджень Фінляндії VTT.


«Taste2Meat робить внесок у безвідходну та екологічно чисту харчову систему шляхом розробки як гібридних (поєднання м’яса та рослинного білку), так і виключно рослинних альтернатив м’ясу для європейських споживачів», — пояснив він.


Вчені використовуватимуть технологію мокрої екструзії для створення текстур, схожих на курку або яловичину


У поєднанні з білками гороху та ріпаку дослідники планують розробити альтернативи рослинному м’ясу з бажаним органолептичним профілем.


Їх ключова аудиторія – споживачі-флекситаристи.


Ще одна мета проекту – переконатися, що споживачі охоче спробують такий продукт. 


«Це відіграє ключову роль у розробці реальних бізнес-кейсів навколо м’ясних альтернатив, — пояснив Созер. — Сенсорні властивості, такі як смак і консистенція є найвпливовішими показниками сприйняття альтернативного м’яса».

https://newfood.ua/2022/09/02/finny-peretvoriat-soniashnykovu-makukhu-na-m-iaso-dlia-fleksy


© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page