11 серп. 2024 р.
Хлібці для схуднення та різноманітне печиво виготовляє мешканець Запоріжжя Вадим Орлов, який відкрив власну пекарню під час війни.
Попри війну та близькість до лінії фронту запоріжці продовжують започатковувати власний бізнес. Один з них – Вадим Орлов, який відкрив пекарню СВ “Колос” уже під час повномасштабного вторгнення. Про власну справу у прифронтовому Запоріжжі він розповів в інтерв’ю zprz.city.
Ми, відкрили пекарню у березні 2023 року. У січні 2024 отримали грант від центру зайнятості в розмірі 250 тисяч. Це допомогло нам докупити обладнання потрібного і трошки розширити свою роботу. Випікаємо хлібці, різні види печива, також є цікава позиція – хлібці для схуднення. Ми розробили їх на замовлення фармацевтичної компанії.
Наразі в Запоріжжі нашу продукцію можна купити тільки в деяких магазинах, а в основному вона продається у Києві, Львові та Дніпрі. Але буквально днями запрацює сайт, через який можна буде зробити замовлення, – розповів Вадим Орлов.
-Чим займалися до цього, чи було це пов’язане з випічкою?
– Раніше в мене було кілька кафе у Запоріжжі, тобто, трохи був пов’язаний з харчовою промисловістю. Але самим виробництвом не займався. Коли почалася повномасштабна війна, багато хто втратив роботу, і в цей час я познайомився з одним хорошим технологом, який саме й займався розробкою ось цих всіх хлібців, печива, та й іншого. І в мене виникла ідея разом з ним заснувати саме виробничу компанію.
– Як взагалі зараз із працівниками? Чи складно когось знайти у Запоріжжі?
– Зараз офіційно оформлена одна людина, підбираємо другу людину, є ще дві людини, вони стажуються, можна сказати. Досить велика “текучка”, люди приходять, два дні працюють і йдуть. Тобто, ми взяли одну дівчину-переселенку, вона з Василівки, одна дівчина, яка зараз стажується, вона з Полог, і найімовірніше ми її оформимо найближчим часом.
Мій партнер добре пояснює, як і що робити, показує, вчить. Тому не треба мати якісь особливі вміння, щоб порційно все зібрати в одну купу, змішати і запекти.
Але загалом, з моїх спостережень, – люди менше зараз хочуть працювати, тому знайти працівників важко. Люди бояться оформлятися, бо вони бояться втратити свої якісь виплати як ВПО, а місцеві не поспішають до нас…
– А як зараз ситуація із сировиною?
– З сировиною нескладно, тому що у нас звичайна сировина: злаки, борошно, насіння кавуна, соняшнику, кунжут, – усе дуже доступне. Є й складніші інгредієнти, наприклад, насіння подорожника, воно досить корисне. Але в цілому, із цим проблем немає.
– Які складнощі були раніше і є тепер”
– На початку складно була знайти приміщення, яке б підходило і за розміром, і за параметрами. Зараз ми орендуємо колишній харчоблок. Він не використовувався 20 років, проте в цілому був підготовлений для приготування їжі. Ми його трохи привели до ладу і запустили тут виробництво.
А зараз основна складність – це електрика, тому що у нас електричні печі. Спрогнозувати, коли будуть відключення дуже складно. Тому постійно доводиться підлаштовуватися. То працюємо вдень, то вночі, особливо, коли йдуть замовлення від покупців.
– Чи маєте є якісь плани на майбутнє?
– Плани є завжди, але це пов’язано далі вже з великим фінансуванням. Зараз у нас невеликі обсяги виробництва, це більше як крафтова продукція. Хочеться розширитися, і нові печі встановити, і автоматизувати деякі процеси. Проте це можна буде робити вже тоді, коли настане Перемога, і ситуація в країні буде більше стабільною.
https://harch.tech/2024/07/15/hlibci-dlia-shudnennia-z-pekarni-kolos/