top of page

Художник і мистецтво кухні

1 лист. 2019 р.

Французький живописець Анрі Тулуз-Лотрек вважається одним з найбільш значущих художників кінця XIX століття. Основна тема його творчості – розваги і побут паризької богеми.

Майстерно, іронічно, гротескно відтворював він мешканців та завсідників нічних кафе, кабаре, притонів. Одним з перших почав малювати афіші співачок і танцівниць кабаре, які вражають динамізмом і виразністю.Художник залишив величезну творчу спадщину - понад 1000 картин і 5000 малюнків. Але не всім відомо, що Тулуз-Лотрек був не тільки блискучим художником, а мав ще один талант: він був фантастично винахідливим кулінаром.Лотрек народився в 1864 році на південному заході Франції, в замку Боск, яким його родина володіла більше семисот років. Кулінарні традиції цих місць багато в чому сформували його смак. Обіди та вечері в маєтку подавалися з воістину пантагрюелівським розмахом. Ці пишні домашні застілля і пробудили в Анрі пристрасть до високої кухні.У дитинстві він невдало впав, в результаті чого ноги перестали рости, а кістки скривилися. Можливо, не останню роль зіграла і кровна близькість батьків - вони були кузенами.Йому стали недоступні такі аристократичні розваги як полювання, скачки, бали. Він не міг стати військовим, як наказувало йому походження. «Подумати тільки! Я ніколи не став би малювати, якби мої ноги були трохи довші», - говорив художник.

 

Мулен Руж, Ля Гулю. 1891 р.

 

У 18 років Тулуз-Лотрек приїхав до Парижа і з усім запалом занурився в богемне життя Монмартра. Він був всього 152 см на зріст, з непропорційно короткими ногами, але саме серед паризької богеми його недолік був не такий помітний.  Юнака відрізняли вроджений аристократизм, широта натури, невичерпні цікавість і прагнення відчути всі життєві задоволення, в тому числі і кулінарні.До створення страв він підходив так само творчо, як і до створення картин. Екстравагантні інгредієнти і складні, хитромудрі рецепти становили основу його кулінарних експериментів.

Пристрастю Лотрека було придумування нових страв. В історію кулінарії він увійшов як творець шоколадного мусу. Саме йому прийшла ідея поєднати шоколад зі збитими яєчними білками. Свій десерт він назвав шоколадним майонезом. Пізніше за ним закріпилася назва шоколадний мус. Цей рецепт став класичним. З часом з’явилась  безліч його варіантів   і сьогодні шоколадний мус є однією з найпопулярніших ласощів у французів. Улюбленим напоєм Лотрека був абсент, який часто називали «зеленою феєю» французької богеми. Щоб абсент завжди був під рукою, він замовив порожнисту тростину, у якій відгвинчувалася ручка, і куди він заливав  напій. Своїх же гостей Лотрек пригощав коктейлем «Землетрус» - сумішшю абсенту і коньяку. Свою назву коктейль отримав за здатність збивати з ніг навіть тих, хто вміє пити довго і не п'яніти.


В Мулен Руж. 1895 р.


 У 1901 році у віці 37 років художник, здоров'я якого було повністю підірвано алкоголем і хворобами, помер в родовому маєтку на руках у матері. Моріс Жуаян, друг дитинства художника і цінитель його творчості, серед особистих документів Тулуз-Лотрека знайшов безліч кулінарних рецептів. Вони лягли в основу книги «Мистецтво кухні», задуманої як збірник кулінарних рецептів і, в той же час, - як художній альбом, данина пам'яті художнику і кулінару.Куховарська книга Тулуз-Лотрека була опублікована у 1930 році і витримала ще кілька перевидань. Майже 200 рецептів, що містяться в книзі, дають можливість відчути живу і іронічну мову Лотрека і його нестандартний підхід до традиційної кулінарії. Екстравагантні рецепти художника і більш звичні сімейні рецепти Тулуз-Лотрека не раз включались до кулінарних книг. Найвідоміша з них - «За столом Тулуз-Лотрека» Жана-Бернара Нодена, написана спільно з легендарним французьким кухарем Андре Дагіном. У ній рецепти і описи приготування страв, вигадані художником, були конкретизовані і адаптовані до сучасної кухні.


Портрет Ван Гога. 1887 р.

 

Пропонуємо рецепт шоколадного мусу Анрі Тулуз-Лотрека  

Складові:

  • 150 гр. чорного шоколаду

  • 25 гр. вершкового масла

  • 30 гр. цукру

  • 4 яйця

Приготування:

Розтопіть шоколад на водяній бані. Відокремте жовтки від білків. Збийте жовтки з цукром, поки суміш не побіліє. З'єднайте шоколад з маслом, додайте жовтки з цукром і як слід перемішайте. Збийте білки до м'яких піків. Додайте білки невеликими порціями в шоколадну масу і обережно перемішайте. Розкладіть мус в креманки або чашки і відправте в холодильник на 4 години. Подавайте охолодженим. За цим рецептом можна приготувати мус з молочного шоколаду, зменшивши кількість цукру.


І ще один рецепт із нафантазованих Лотреком, дуже актуальний восени: Запіканка з гарбуза

Складові:

  • 1 кг гарбуза

  • 1/2 кг нарізаної кільцями ріпчастої цибулі

  • 400-450 г очищених від шкірки помідорів (можна взяти консервовані)

  • сіль, перець,

  • цукор100 г

  • свіжих хлібних крихт

  • 2 чайні ложки свіжого листя чебрецю

  • 2 чайні ложки свіжого листя шавлії

  • 1 великий зубчик часникумукаоливкова олія

Приготування:

Зріжте у гарбуза шкірку і видаліть насіння. Наріжте гарбуз на широкі смужки 1/2 см завтовшки. Обваляйте їх у борошні і обсмажте в олії до золотистого кольору. Щоб прибрати зайве масло, скибочки гарбуза відкладайте на паперові рушники.В іншій пательні підсмажте на повільному вогні цибулю до напівпрозорості разом з чебрецем і часником. Додайте помідори, посоліть, поперчіть (можна додати трохи цукру за смаком) і все разом протушкувати.Покладіть у блюдо для запікання шар гарбуза c листям шавлії, потім цибульно-помідорову суміш і зверху ще шар гарбуза. Засипте панірувальними сухарями, додавши трохи розтопленого вершкового масла. Запікайте в духовці при 180 С, поки гарбуз не буде повністю готовий (близько 45 хвилин).

СМАЧНОГО!

bottom of page