top of page

Ця дивовижна піца: що приховує улюблена страва

20 квіт. 2023 р.

Тонкий шар повітряного тіста з томатним соусом і начинкою з м'яса, морепродуктів і
овочів під розплавленим сиром з пряним ароматом орегано — популярність італійської
піци давно вийшла за межі своєї країни й сьогодні це блюдо є улюбленим частуванням в
різних куточках світу.

Її готують як за оригінальними рецептами, так і використовуючи власні секрети. І хоч

смак цієї страви відомий кожному, є кілька фактів, про які ви, швидше за все не знали.

5 цікавих фактів про піцу

Перша піцерія Pizzeria Antica Port'Alba розпочала свою роботу ще в 18 столітті. У цьому

закладі готували тільки маргариту. Сьогодні, тільки на сайті Смакі-макі, ви можете

замовити піцу у Львові 27 видів, з найрізноманітнішими начинками і на будь-який смак.

Походження слова «піца» має латинське коріння. Його джерело — термін «пінсере» (в

перекладі — подрібнювати, товкти) вживалося ще три тисячоліття тому, а сама страва

була добре відома жителям Стародавньої Греції та Риму. Свою сучасну назву цей

делікатес знайшов у Х столітті.

Піца спочатку вважалася їжею для бідняків. Згідно з легендою перше таке блюдо

з'явилося через випадкове падіння на підлогу кухні коржу тіста. До неї прилипли

шматочки грибів і овочів, що впали зі столу під час приготування бенкету для багатих

господарів будинку. Підняте тісто запекли в печі і отримали прообраз страви, яку готують

сьогодні в сотнях італійських ресторанах.

Піца не завжди буває відкритою. Існує її закритий різновид — кальцоне. Начинка для

такого пирога підбирається до смаку замовника або кухаря, а верхній шар тіста зберігає

тепло і п'янкий аромат продуктів.

Підраховуєте калорії після кожного з'їденого шматочка піци? Наступний раз замовте її

низькокалорійний різновид. Дріжджове тісто в ній замінюють звичайним прісним, а в

якості начинки використовують тільки свіжі овочі.

Що ще ви не знали про піцу

Картини з піци

Просто їжа? Власник піцерії в Глазго Domenico Crolla бачить в піці невичерпне джерело

творчих ідей і в рамках авторського проєкту «Піца Кутюр» створює з неї цілі картини із

зображенням відомих особистостей. Сир і томатний соус в його руках перетворюються на

впізнавані портрети музикантів, громадських діячів і спортсменів до захоплення

численних відвідувачів.

Той самий аромат

Якщо запах свіжої піци викликає у вас легке запаморочення від задоволення, придбайте

духи американського бренду Demeter. Його парфумерам вдалося створити аромат цієї

страви і помістити його в маленький витончену пляшечку.

Музеї піци

Поки жителі різних країн світу дружно вихваляють винахід італійців, американська

Філадельфія пішла далі всіх. Тут відкритий музей піци Pizza Brain, де можна спробувати

будь-яку з десятків різновидів цієї страви.

Сьогодні піца є справді інтернаціональним продуктом. І в кожній країні світу вона

набуває унікальні риси: в Південній Америці додають боби, у Франції прикрашають

яєчнею, а в Китаї до країв покривають тісто начинкою. Але навіть у зміненому вигляді

піца залишається впізнаваною і улюбленою стравою в усьому світі.



64


© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page