20 квіт. 2023 р.
Тонкий шар повітряного тіста з томатним соусом і начинкою з м'яса, морепродуктів і
овочів під розплавленим сиром з пряним ароматом орегано — популярність італійської
піци давно вийшла за межі своєї країни й сьогодні це блюдо є улюбленим частуванням в
різних куточках світу.
Її готують як за оригінальними рецептами, так і використовуючи власні секрети. І хоч
смак цієї страви відомий кожному, є кілька фактів, про які ви, швидше за все не знали.
5 цікавих фактів про піцу
Перша піцерія Pizzeria Antica Port'Alba розпочала свою роботу ще в 18 столітті. У цьому
закладі готували тільки маргариту. Сьогодні, тільки на сайті Смакі-макі, ви можете
замовити піцу у Львові 27 видів, з найрізноманітнішими начинками і на будь-який смак.
Походження слова «піца» має латинське коріння. Його джерело — термін «пінсере» (в
перекладі — подрібнювати, товкти) вживалося ще три тисячоліття тому, а сама страва
була добре відома жителям Стародавньої Греції та Риму. Свою сучасну назву цей
делікатес знайшов у Х столітті.
Піца спочатку вважалася їжею для бідняків. Згідно з легендою перше таке блюдо
з'явилося через випадкове падіння на підлогу кухні коржу тіста. До неї прилипли
шматочки грибів і овочів, що впали зі столу під час приготування бенкету для багатих
господарів будинку. Підняте тісто запекли в печі і отримали прообраз страви, яку готують
сьогодні в сотнях італійських ресторанах.
Піца не завжди буває відкритою. Існує її закритий різновид — кальцоне. Начинка для
такого пирога підбирається до смаку замовника або кухаря, а верхній шар тіста зберігає
тепло і п'янкий аромат продуктів.
Підраховуєте калорії після кожного з'їденого шматочка піци? Наступний раз замовте її
низькокалорійний різновид. Дріжджове тісто в ній замінюють звичайним прісним, а в
якості начинки використовують тільки свіжі овочі.
Що ще ви не знали про піцу
Картини з піци
Просто їжа? Власник піцерії в Глазго Domenico Crolla бачить в піці невичерпне джерело
творчих ідей і в рамках авторського проєкту «Піца Кутюр» створює з неї цілі картини із
зображенням відомих особистостей. Сир і томатний соус в його руках перетворюються на
впізнавані портрети музикантів, громадських діячів і спортсменів до захоплення
численних відвідувачів.
Той самий аромат
Якщо запах свіжої піци викликає у вас легке запаморочення від задоволення, придбайте
духи американського бренду Demeter. Його парфумерам вдалося створити аромат цієї
страви і помістити його в маленький витончену пляшечку.
Музеї піци
Поки жителі різних країн світу дружно вихваляють винахід італійців, американська
Філадельфія пішла далі всіх. Тут відкритий музей піци Pizza Brain, де можна спробувати
будь-яку з десятків різновидів цієї страви.
Сьогодні піца є справді інтернаціональним продуктом. І в кожній країні світу вона
набуває унікальні риси: в Південній Америці додають боби, у Франції прикрашають
яєчнею, а в Китаї до країв покривають тісто начинкою. Але навіть у зміненому вигляді
піца залишається впізнаваною і улюбленою стравою в усьому світі.
64