top of page

Цікаві факти про арахіс

16 лют. 2025 р.

Плоди арахісу, або, як ще його називають, земляного горіха використовують практично по всьому світу. У США, наприклад, дуже популярним є арахісове масло, а в Європі, та і не тільки, ці горіхи в подрібненому вигляді часто додають в десерти і різноманітну солодку випічку.

Цікаві факти про арахіс


Арахіс належить до однорічних рослин і є травою.

У висоту арахіс може досягати до 60-70 сантиметрів.

Розмір плоду земляного горіха, який має вигляд стручка, як у квасолі, коливається від 1,5 до 6 сантиметрів.

Строго кажучи, арахіс не є горіхом. Біологи відносять його до бобових рослин.

З’явився він у Південній Америці, скоріш за все, на території сучасної Республіки Перу.

До Європи арахіс потрапив після відкриття Нового Світу, причому не безпосередньо з Америки, а через Азію, куди його завезли мореплавці. Тому його довго називали «китайськими горішками».

В Африці арахіс набув широкого поширення завдяки тому, що він може добре рости на ґрунтах, що є недостатньо родючими для більшості інших культур.

З арахісу виготовляють не тільки десерти, але й напої, друкарську фарбу, засоби для знищення комах, ліки та багато чого іншого.

В Україні арахіс вирощують в степовій, частково в лісостеповій зонах. Перші посіви були зроблені в районі Одеси.

У насінні арахісу міститься до 53 % олії, 37 % білка та до 21% крохмалю.

Арахісова олія за харчовими якостями перевершує багато рослинних олій.

На одній рослині може вирости до 40 горіхів, точніше сказати, бобів.

Арахісова паста, що є популярною в США, представляє собою подрібнені зерна, змішані з рослинною олією.

Алергія на арахіс зустрічається частіше, ніж алергія на будь-який інший горіх.

Вживання в їжу арахісу в сирому вигляді може призвести до розладів травлення.

У 1957 р. Французький вчений професор Будро, який хворів на гемофілію (проблеми зі згортанням крові)  випадково виявив позитивний вплив арахісу на свій організм. Потім при самоспостереженні і спостереженні за іншими хворими він встановив, що при вживанні в їжу земляних горіхів в сирому або злегка підсмаженому вигляді, а також масла із них протягом двох днів — припинялися гемофілічні кровотечі.

Арахісовий білок використовується при виробництві пластмаси, клею і штучної вовни.

У 100 грамах арахісу міститься 552 ккал, а у сушених зернах – 611 кКал.

Збір врожаю арахісу зазвичай проводиться приблизно через 5 місяців після того, як його висадили на поле.

Слово «арахіс» походить від співзвучного слова з грецької мови, що означає «павук». Найімовірніше, так його назвали через схожість візерунка на шкаралупі з павутиною.

Арахіс побував на Місяці під час однієї з місячних місій.

Інки залишали ємність з арахісом у місцях поховання.

https://zvidusil.in.ua/arahis/


© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page