9 лют. 2023 р.
До складу багатьох страв входить квасоля, а в деяких країнах вона і зовсім є невід’ємною частиною національної кухні, наприклад, в Мексиці. Хоча і в Україні квасоля давно отримала визнання і знайшла широке застосування. У ній міститься маса корисних речовин, не кажучи вже про те, що вона просто смачна. Хоча, звичайно, все залежить від того, як її приготувати, та й смаки у всіх людей різні.
27 цікавих фактів про квасолю
1. Всього 100 грамів квасолі містять близько половини добової норми клітковини для середньостатистичної дорослої людини.
2. У ній також міститься багато заліза, яке необхідно для нормального кровотворення. Еритроцити, червоні кров’яні тільця, без надходження заліза в організм утворюватися не можуть.
3. За вмістом білка (до 25-30%) квасоля є практично рекордсменом серед всіх продуктів рослинного походження.
4. У темних сортах квасолі вміст корисних елементів і вітамінів вище, ніж у світлих.
5. Судячи з усього, людство почало культивувати квасолю приблизно від 5000 до 7000 років тому.
6. У їжу вживаються як насіння цієї рослини, так і стручки. Всім нам знайома стручкова квасоля, вірно?
7. Батьківщиною квасолі є Південна Америка. В Європу і Азію її звідти пізніше завезли першовідкривачі.
8. У Стародавньому Єгипті з квасолі робили косметику, зокрема, для шкіри обличчя. Є припущення, що подібною квасолевою косметикою користувалася навіть знаменита цариця Клеопатра.
9. Довжина квасоляного стебла може досягати 3 метрів.
10. Першим європейцем, хто познайомилися з квасолею і згодом доставив її в країни Старого Світу, був знаменитий Христофор Колумб.
11. У Великобританії квасоля називається голландськими бобами, через те, що в Англію ця рослина потрапила через Голландію.
12. Всього в світі існує близько 200 різних сортів квасолі.
13. Французький імператор Наполеон Бонапарт вважав, що квасоля сприяє зміцненню м’язів і поліпшенню мозкової активності, а тому наказав завжди включати її в армійський раціон.
14. Перше в світі місце з виробництва квасолі займає Китай. Слідом за ним йдуть Бразилія, США, Індія і М’янма.
15. У ній міститься більше білка, ніж у м’ясі курки.
16. Сорти квасолі під назвою «Пекло Рем» і «Акіто» відчутно пахнуть грибами.
16. Екстракт квасолевих стручків застосовується при лікуванні і профілактиці діабету.
18. Всього щорічно в світі виробляється близько 25 мільйонів тонн квасолі.
19. Вітаміну С в ній міститься більше, ніж в абрикосах, персиках або сливах.
20. Червона квасоля токсична, і, з’ївши її в сирому вигляді, можна отруїтися. Але при термічній обробці токсини розпадаються.
21. Червона квасоля – зміцнює імунітет, позитивно діє на травний тракт, покращує стан шкіри.
22. Біла квасоля – зміцнює кістки і зуби, так як багата кальцієм і залізом.
23. В середньому одна квасолина важить близько 1 грама.
24. Кожної останньої неділі листопада в Болгарії святкується день квасолі.
25. Лімський сорт цієї рослини виробив унікальну систему захисту – як тільки рослина відчуває на собі слину гусениці, вона починає виробляти ароматну речовина, що приваблює до себе ос, які, в свою чергу, є ворогами гусениць.
26. У Китаї, Кореї та деяких інших азіатських країнах з квасолі виготовляють борошно, яке потім використовують для випічки різноманітних тістечок.
27. Квасолевий білок за складом дуже близький до м’ясного, і він засвоюється організмом приблизно на 75%.