5 груд. 2022 р.
Різдво одне з головних свят у Польщі. Його відзначають 25 грудня. Це свято, сповнене дива і казкових надій. Це сімейні зустрічі за різдвяним столом, спільне прикрашання ялинки та колядування.
В ці святкові дні українці від щирого серця вітають з прийдешнім святом поляків, дякують за притулок, їжу і добрі слова, за справжнє братерство і підтримку. На Різдвяних ярмарках представлені стенди з польськими стравами. Тут можна скуштувати вареники з чорносливом, з гречкою і свининою, капустою і грибами, з сочевицею, сушеними помідорами, сиром, бобами, беконом… Є різноманіття смачних гарячих супчиків: томатний, гарбузовий, гороховий, грибна та рибна юшка. Продають знаменитий журек і гуральську квасницю, біґос, ковбаски. Традиційно на ярмарках викочують велетенські діжки із гарячим духмяним вином (ґжанцем) зі спеціями. У вечір Віґілії, 24 грудня, Польща завмирає. Вулиці пустошіють, магазини зачинені, життя переноситься у домівки. Усі готуються зустрічати Першу Зірку у сімейному колі. На Святвечір готують 12 страв, за кількістю апостолів. Обов'язково на столі є смажений короп, а також страви з оселедця: оселедець у сметані, з грибами чи по-кашубськи. З гарячих страв на столі обов’язково мають бути вареники з капустою та грибами, з картоплею та сиром. Маленькі вареники - «вушка» роблять із фаршем із лісових грибів і подаються до червоного борщу. Ще на столі є грибна юшка, біґос, овочевий салат, пісні голубці, лазанки. На солодке подають кутю. Кожен із цих десертів містить мак - символ багатства та родючості, мед, сухофрукти та горіхи. Як традиційний напій подається компот із сухофруктів з ароматом підкопчених слив.
А у розділі "Харчові родзинки" ви можете переглянути чудовий рецепт польського різдвяного маковця.