26 квіт. 2023 р.
Підприємець Владислав Симочко вирощує часник на площі 3 га в закарпатському селі
Тур’ї Ремети. За кілька років рослини адаптувалися до екстремального гірського клімату,
а підприємець налагодив продаж часника у місцеві ресторани та переробку часникової
продукції.
Про це пише журнал «Плантатор».
«Восени 2015 року засіяли 2 га часнику, після першого сезону проаналізували помилки й
тієї ж осені посадили втричі більшу площу –– 6 га. Однак нині площі під часником
скоротили до 3 га, оскільки ціна на часник в останні кілька років істотно зменшилася.
Коли ми починали, то кілограм часнику в гуртовій торгівлі коштував 75 грн, тобто 3
долари, а тепер –– 1,6–1,7 долара. Великий обсяг складніше збути, тож ми вирішили
вирощувати стільки, скільки реально можемо продати через місцеві магазини та ярмарки»,
–– розповів Владислав Симочко.
Турянський часник за короткий термін став упізнаваним місцевим брендом. Частину
врожаю господарство продає місцевим закарпатським ресторанам і магазинам. Тепер
навіть закарпатський крафтовий сир у знаменитій «Перечинській мануфактурі»
виготовляють із додаванням цього пекучого овочу.
Автор: Геннадій Гнип