top of page

Черешня: все, що треба знати про цю сезонну ягоду

7 лип. 2024 р.

З-поміж всіх літніх сезонних ягід найбільш обожнюваною, мабуть, є черешня. Важко знайти людину, яка б ніколи її не куштувала. І це не дивно! Адже в ній поєднуються неповторний смак та велика кількість корисних властивостей. А що може бути кращим за смачну корисну їжу? Звідки взялася ця популярна ягода, чому її називають “вітамінною бомбою” і як використовують на кухні, — розповідаємо в нашій статті.

Походження і види черешні

Слово “черешня” походить від латинського "ceresia", що означає “вишня”. Перша письмова згадка про цю рослину датується IV століттям до нашої ери, і належить грецькому письменнику Теофрасту. Стародавні греки використовували сік ягоди як лікарський засіб — від болю в шлунку.  

Зараз 80% цієї культури вирощують в Європі. В Україні найбільші сади черешні знаходяться в Мелітопольському районі Запорізької області, де збирають чверть річного урожаю по країні. У 2020 році мелітопольська черешня навіть отримала звання географічного бренду.


Всі сорти черешні походять від дикої “пташиної вишні”, яка і зараз росте в лісах Західної Азії, Південної Європи, Північної Африки, в горах Кавказу, Криму, в Україні. Сьогодні у світі відомо понад 4000 сортів цієї ягоди, що відрізняються за смаком, кольором, структурою м’якоті. Однак найпростіше розрізняти черешню за кольором.

Червона. Найпоширеніший вид черешні, що відрізняється яскравим червоним забарвленням. Червона черешня переважно солодша ніж більш світлі сорти.

Чорна. Забарвлена в глибокий бордовий колір. Найчастіше вона має великі розміри, соковиту, солодку і м’ясисту м’якоть. Насичений колір, що свідчить про вміст антоціанів, робить її дуже корисною для серця.

Біла та жовта черешня мають більш щільну м’якоть і менш приторний та солодкий смак. Вона підходить для приготування компотів, консервації і сушіння. До речі, у світлій черешні більше вітаміну С, а ще вона більш безпечна для алергіків.

Крім того, існують рожеві і помаранчеві сорти. 


Користь черешні для організму

Черешня — неймовірно корисна ягода. У 100 г цього продукту міститься 20% добової норми вітаміну С! Вона багата вітамінами групи В, вітаміном А, Е, РР, безліччю поживних речовин та корисних елементів, які позитивно впливають на здоров’я людини.

Високий вміст бета-каротину сприяє покращенню зору. Його у черешні навіть більше, ніж в чорниці.

У ягоді багато калію, тому вона нормалізує роботу серцево-судинної системи. Рекомендована до вживання людям з підвищеним тиском, корисна для профілактики тромбозу.

Клітковина, якої в черешні вдосталь, благотворно впливає на травну систему.

Велика кількість антиоксидантів добре відображається на стані шкіри, оскільки виводить токсини і шлаки, допомогаючи при висипці, і навіть при екземі та псоріазі. 

Антоціани в складі черешні покращують роботу мозку. Темні ягоди також містять поліфеноли, що гальмують його старіння.

Ягода стане в нагоді людям, які мають проблеми зі сном, оскільки в ній міститься мелатонін — речовина, що регулює біоритми людини.

Незважаючи на таку кількість корисних властивостей, для деяких людей черешня може бути шкідливою. З обережністю до її вживання варто ставитися хворим на цукровий діабет, оскільки це досить солодкий продукт. Ягода також може викликати алергічну реакцію, хочя це трапляється дуже рідко. Крім того, відмовитися від черешні краще тим, хто має проблеми з ШКТ: виразку, гастрит, підвищену кислотність тощо.


Черешня в кулінарії

Звісно, найкращий спосіб з’їсти черешню — свіжою. Класно вона смакує в охолодженому вигляді, особливо в спеку. Однак нерідко використовується й під час приготування різноманітних страв простої та високої кухні. Перевага черешні полягає в тому, що вона краще тримає форму, ніж вишня. Тож страви з нею виходять не лише смачними, а й красивими.


Соуси. Завдяки кисло-солодкому смаку черешня добре підходить для створення соусів для м’яса. До м’ясних страв відмінно пасує маринована черешня, що має цікавий пряний пікантний присмак.

Десерти. Черешню можна зустріти в рецептах тортів, пирогів, пиріжків, запіканок, желе, вареників, молочних десертів. Її використовують в якості начинки та для декору. А ще з черешень часто роблять славнозвісні коктейльні вишеньки.

Варення. З ягоди виходять дивовижно смачні конфітюри, які є прекрасними солодощами до чаю. З цієї ягоди українські господині готують джеми на зиму.

Алкоголь. Кислуватий смак черешні добре поєднується з алкоголем, тож вона часто фігурує в рецептах настоянок, лікерів, наливок, вин. Крім того, черешня надає алкогольним напоям красивого червоного відтінку.

Безалкогольні напої. Сік та компот з додаванням черешні чудово втамовує спрагу.

Хоча черешня дуже смачна, варто все ж таки дотримуватися правил її вживання. Їсти черешню краще через 30 хв після основного прийому їжі. Також краще уникати переїдання, тому що це може спричинити розлад шлунку.


Як вибирати і зберігати черешню

Обираючи черешню в першу чергу варто звернути увагу на її зовнішній вигляд. Стигла червона черешня має насичений колір без темних плям. Ягоди у хорошої черешні пружні, але не тверді, не мнуться і не лопаються, якщо стиснути їх між пальцями. Крім того, про свіжість черешні багато може розповісти плодоніжка. Краще обирати ягоди із зеленими хвостиками, оскільки темна зів’яла плодоніжка свідчить про те, що ягода вже давно зірвана. 

Зберігати черешню краще в прохолодному місці. Слідкуйте, аби не було підгнивших ягід, адже вони швидко зіпсують всі інші. Крім того, черешню можна заморозити на зиму. Для цього свіжі ягоди миють, добре висушують і кладуть в морозильну камеру в зіп-пакеті. Ще можна попередньо видалити кісточки.

https://fruit-time.ua/blog/chereshnya-vse-sho-treba-znati-pro-cyu-sezonnu-yagodu.html


bottom of page