11 лип. 2023 р.
Водорості останнім часом набувають все більшої популярності в секторі харчування і кормів. Високий вміст білка дозволяє використовувати їх для виробництва
альтернативних м'ясних продуктів.
Мікроводорості фотосинтезують і досить ефективні в цьому, але вимагають набагато
менше місця або поживних речовин, ніж наземні рослини, - сказав доцент Сорбонського
університету П'єр Крозе.
За словами вченого, в даний час отримання нового штаму водоростей за допомогою
генної інженерії займає всього кілька тижнів. Таким чином, технічно вони повинні бути в
змозі ефективно замінювати бактерії і дріжджі, які, як правило, вимагають більш складних
середовищ для вирощування.
Водорості спіруліна і хлорела давно потрапили на ринок в якості харчових добавок і
барвників. Крім того, вони також є відмінним джерелом білка, що відкриває безліч
можливостей для виробництва аналогів м'яса і веганської їжі.
Наприклад, в липні компанія Unilever, уклала партнерство з британською компанією
Algenuity в сфері розробки харчових продуктів з вмістом білка водоростей.
Водорості - джерело високоякісного білка рослинного походження — сказав віце-
президент з науки і технологій Unilever Манфред Абен, - продукти з них сподобаються
самим різним споживачам. Вони спрямовані на веганів і вегетаріанців, а також для
флекситаристів і м'ясоїдів, які прагнуть скоротити споживання продуктів тваринного
походження».
У минулому році, про подібне партнерство з Nestlé оголосила голландська Харчова і
біохімічна компанія Corbion.
https://agrarii-razom.com.ua/news-agro/shtuchne-myaso-mojna-robiti-z-vodorostey-vcheni