top of page

Що потрібно знати про борошно

24 бер. 2024 р.

Хліб - усьому голова. А без чого не можна приготувати хліб? Без борошна. А його, між іншим, є понад 12 видів. Про все розповідати не будемо, але давайте нагадаємо собі цікаву інформацію про цей продуке.

Пшениця забезпечує харчування ⅔ населення Землі. Уже протягом багатьох століть продукт має світову першість серед продовольчих культур. Очевидно, це був перший вид зернових, використаних для землеробства.


Одне зернятко борошна дає близько 20 мг борошна першого гатунку. Для 1 хлібини знадобиться близько 10 000 зернят.


Гречане, вівсяне, кукурудзяне, горохове, кедрове та соєве борошно виробляють в обмежених кількостях. Набагато ширше використовується пшеничне борошно. У кухні народів сходу досить популярним є рисове борошно. А в’єтнамці та тайці використовують його як приправу. Для них борошно може бути і сіллю, і перцем. Спробуйте і собі приправити ним салат, щоб додати цікавого смаку.


Гречане борошно добре використовувати для випічки. Пироги, пиріжки, млинці, оладки виходять просто неперевершеними. Також, на його основі можна приготувати смачні пельмені чи вареники. Приготувати таке борошно можна власноруч - достатньо перемолоти гречану крупу за допомогою кавомолки. До речі, гречане борошно є найменш калорійним.


При виборі борошна слід звертати увагу на гатунок. Кухарі вважають, що більш ніжна та пухка випічка виходить із того борошна, яке має вищий гатунок. Правда за складом воно буде біднішим: у борошні нижчого гатунку зберігається більше вітамінів B1, B2, E і PP.


У пшеничному борошні вищого гатунку міститься незначна кількість жиру, клітковини, цукру та білків. Зате багато крохмалю - близько 80%. Саме тому випічка виходить пухкою, з дрібною пористістю.


Перед тим, як використовувати борошно, не полінуйтеся його просіяти. Це збагатить продукт повітрям, розпушить та підсушить. Також, така процедура сприятиме кращому бродінню, якщо ви готуєте хліб на заквасці.


В Іспанії 28 грудня відмічається свято “День простака”, під час якого прийнято битися та кидати борошном та яйцями. Щороку на такі баталії витрачається близько 6 тонн борошна.

https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-potribno-znaty-pro-boroshn


bottom of page