7 лип. 2022 р.
Одне з найзнаменитіших ігристих вин в світі, яке підкорює серця вайнловерів - це просекко. Цей прекрасний і легкий напій завжди додасть фарб будь-якій події, будь-то застілля, свято, зустріч з друзями або просто безтурботний відпочинок на терасі. Просекко - завжди безпрограшний варіант, адже воно неймовірно "дружелюбне", універсальне і смачне. Італія подарувала світу не просто ігристе вино, а символ dolce vita (солодкого життя), який оспіваний в однойменному фільмі Федеріко Фелліні. Пише Газета по-українські.
Особливості просекко: Історія цього італійського ігристого вина почалася на горбистих територіях області Конегліано Вальдобьядене. Prosecco виготовляють в апелласьйонах Prosecco, які знаходяться в Венеції і Фріулі. Для його виробництва використовують, в основному, сорт винограду Глера (мінімально 85%). На решту частку 15% припадають сорти шардоне, піно бьянко, піно гріджіо або навіть піно нуар (за умови, що воно витримується як біле вино). Включення цих сортів в бленд може додати структуру і складність, що є бонусом, якщо у винограду Глера був важкий вегетаційний період. Просекко виробляють за методом Шарма. Завдяки нетривалому контакту з дріжджовим осадом, в ароматі цього ігристого немає хлібних нот (як у шампанського), але є цілий розсип ароматів фруктів і квітів.
Різноманітність просекко: Цей легкий чудовий напій відрізняється освіжаючими ароматами фруктів і квітів, які розкриваються нотами яблука, груші, айви, цитрусових, білих квітів. Просекко часто вважається більш солодким, ніж шампанське, але частіше за все воно сухе або напівсухе, з кислотністю від середньої до високої і з яскраво вираженим фруктовим смаком. Просекко роблять трьох видів:• spumante - сильно насичене вуглекислим газом, гра бульбашок тривала;• frizzante - так зване напівігристе вино, слабо насичене вуглекислим газом, нетривала гра бульбашок; • tranquillo - тихе вино, найменш поширений стиль. Також варто відзначити класифікацію за ступенем солодощі:• extra brut - залишковий цукор 0 - 6 г / л; • brut - 0 -12 г / л; • extra dry - 12 - 17 г / л; • dry - 17 -32 г / л; • demi sec - 32 - 50 г / л. Просекко може бути дуже різним: як простим базовим і легким, так і більш складним вишуканим. Відповідно і вартість за пляшку буде істотно відрізнятися. Існують рівні якості для просекко: 1. Просте базове просекко з виноробної зони Prosecco DOC. 2. Millesimato - міллезімне ігристе з винограду одного року врожаю. 3. Просекко з найбільш престижних зон виноробства Valdobbiadene Superiore DOCG і Cartizze. Вони відносяться до категорії DOCG. Такі ігристі вина мають більш складний, багатогранний, комплексний букет і смак.
Партнер в коктейлях: Просекко не тільки відмінно п'ється соло, а й часто використовується для приготування різних коктейлів. У таких випадках не варто вигадувати - достатньо взяти просте базове prosecco. Воно залишається незмінним партнером в коктейлях: • Bellini: від творця Джузеппе Чіпріані з Harry's Bar в Венеції. Ароматний смачний напій, який складається з просекко і персикового пюре став уже невід'ємною частиною літніх днів. • Aperol Spritz - простий у приготуванні і неймовірно соковитий. У складі в рівних пропорціях просекко, Aperol і газована вода. • Sgroppino - освіжаючий напій з трьох складових: просекко, горілка і лимонний сорбет.
З чим пити просекко: Це ігристе вино варто подавати охолодженим до 8-10 С. Просекко потрібно насолоджуватися молодим і свіжим - так ви отримаєте максимум задоволення, тому не варто довго зберігати пляшку. Просекко є відмінним аперитивом, а також воно дуже популярно як welcome drink. Воно відмінно поєднується з фруктами, легкими закусками, пастою з морепродуктами, піцою. Також просекко смачно виступає на контрасті з азіатською кухнею, гострими стравами, пряним каррі.