top of page

Що їсти взимку: найкорисніші страви та продукти на сезон

25 лист. 2023 р.

Корисна їжа — це не лише джерело калорій, а й вітаміни, мікроелементи, антиоксиданти та інші поживні речовини, які необхідні для нормальної роботи клітин, відновлення і, що не менш важливо, гарного настрою. Тим більше взимку — це час, коли потрібно більше зігріваючої їжі та продуктів, які тримають нас в тонусі. Про те, що їсти в зимовий період, читайте в нашому новому матеріалі.

Зимове харчування: що їсти дітям та дорослим


Теплий суп. Одна з найзручніших зимових страв для організму. Але уникайте супів з надмірною кількістю солі, вершків, жирного м’яса. А от овочі зайвими не будуть. Спробуйте приготувати суп-пюре з цибулею порей – це дуже смачно та корисно. До супів добре пасують цілозернові крекери.

Каша. Чудовий варіант для сніданку. Приготуйте цілозернову кашу, до неї можна додати яблука, насіння, фрукти, сухофрукти – наприклад, фініки — і заряд енергії як мінімум до обіду вам гарантований. Також до каші можна додати спеції — кориця, кардамон, мускатний горіх. І головне — як можна менше солі та цукру.

Горіхи та сухофрукти. Особливо мигдаль та волоські горіхи – вони корисні для нервової системи, серця, знижують чутливість до інсуліну. Дітям добре смакує курага, це джерело калію та заліза.

Мед. Це прості вуглеводи, що швидко втамовують голод, і які не провокують зайву вагу. Також мед зміцнює імунітет — це дуже важливо взимку — і покращує настрій. Одна ложка меду в день ще нікому не завадила (якщо немає протипоказань), і ви можете додавати його в чай, але не надто гарячий, щоб мед не втратив свої корисні властивості.

Шипшина. Рекордсмен по вмісту вітаміну C. Цей продукт добре захищає від вірусів і зміцнює серце, що є важливою властивістю при зміні температури.

Червона квасоля. Це один продукт для імунітету. Квасоля допомагає виробленню в організмі інтерферону, який захищає нас від хвороб. Окрім того, це чудовий антидепресант, який може врятувати від зимової депресії.

Морепродукти. Морська риба має у своєму складі цинк і селен, також джерелом цих елементів є креветки, мідії, кальмари. А ще рятують нас від шкідливого холестерину і зміцнюють судини.

Червоний перець чилі. Так, це чудовий зимовий продукт — він не лише розширює судини й тримає організм в тонусі, а й добре зігріває. Його можна вживати як в чистому вигляді (але дуже обережно), так і додавати в страви. До того ж — червоний перець добре спалює калорії, що сприяє схудненню.

Перепелині яйця. Чудовий продукт для вегетаріанців! Калій, фосфор, залізо — все це вони дають нашому організму. І, на відміну від курячих яєць, перепелині не схильні до гельмінтозів.

Настої трав. Заварюйте кропиву, ромашку, шавлію — напої на основі цих рослин добре зігрівають та мають профілактичні властивості.

Хурма. Відновлює сили, допомагає працювати серцевому м’язу, хурма допомагає боротися з депресією, апатією, вона покращує настрій. Глюкоза та фруктоза, якими багата хурма, швидко приведуть вас в тонус!

https://newfood.media/2023/11/21/shcho-isty-vzymku-naykorysnishi-stravy-ta-produkty-na-sezon/


bottom of page