top of page

Історія на тарілці: Як модний макарон став найулюбленішим десертом королів

18 лют. 2024 р.

Легка структура, неземний смак та безліч кольорів – усе це про один із найпопулярніших смаколиків у світі

Що таке макарон


Макарон - це французький кондитерський виріб з яєчних білків, цукрової пудри, цукрового піску, меленого мигдалю і харчових барвників. Зазвичай робиться у формі печива; між двома шарами кладуть крем (ганаш).

Назва походить від слова ammaccare (італ. Maccarone / maccherone) — "розбити, розчавити".

Готовий виріб м'який, з гладкою поверхнею, тане в роті. Бувають різноманітних смаків.

Від королівського двору до МакДональдз: історія появи тістечка макарон та їхня популярність

За однією з версій, вони народилися у Венеції в епоху Відродження, а через деякий час з'явилися у Франції завдяки Катерині Медичі, яка на своє весілля з королем Генріхом II привезла до Франції італійського кондитера.

Також існує легенда про двох черниць. Сестри Маргарита і Марі-Елізабет придумали десерт, щоб перехитрити суворі монастирські дієтичні правила, за що були прозвані "сестри Макарон".

Саме у Франції макарон знайшли свою справжню популярність.

Макарон - це особлива віха у французькій кулінарії, тому саме зображення цього смаколика можна зустріти приблизно скрізь - на плакатах, картинах і навіть одязі.

Пам'ятайте, що їла Марія-Антуанетта в однойменному фільмі Софії Копполи? Так, це були макарон, виготовлені для фільму відомим кондитерським будинком Ladurée.

Тістечка стали настільки популярними, що наразі їх продають навіть у МакДональдзі.

Цікаво, що французька компанія Boudoir de Marie-Antoinette може доставити макарон із Франції. Компанія зберігає традиції і бажання створювати макаруни такими, якими обожнювала їх Марія-Антуанетта в XVIII столітті.


Як виглядають макарон


Відмінною рисою макаронів є величезна колірна розмаїтість - жовті, молочні, рожеві, фіолетові, блакитні, зелені, червоні і навіть чорні. Всі барвники, що використовуються для приготування якісного французького десерту, неодмінно повинні бути натуральними.

Смакова різноманітність також велика: мигдальні, шоколадні, кавові, фісташкові, полуничні, малинові, лимонні, квіткові, лавандові і навіть із сиром.

https://www.depo.ua/ukr/life/istoriya-na-tarilci-yak-modniy-smakolik-makarun-stav-nayulyublenishim-desertom-koroliv-20180808818548


bottom of page