29 вер. 2024 р.
Завдяки індіанцям мільйони кіноглядачів споживають попкорн, а дехто вживає цей смаколик щодня, не обов'язково за переглядом фільмів
Зерна кукурудзи, які розкриваються при нагріванні, подають підсоленими чи підсолодженими. Існує ціла культура споживання цього снека. Часто попкорн асоціюється у нас із походами до кінотеатру.
Як і хто винайшов попкорн
На початку існувала рослина теосінте - дика трав'яниста рослина, яке насправді мало схожа на добре знайому нам кукурудзу. Близько восьми тисяч років тому люди вирішили про неї подбати і вона віддячила їм.
Одним з перших став сорт маїсу, зерна якого мають особливо насичену крохмалем серцевину і дуже жорсткі стінки.
Коли вперше був приготований попкорн - невідомо. Історія попкорну тягнеться відтоді, коли Христофор Колумб прибув до Америки в 1492 році.
При розкопках були також знайдені зрілі кукурудзяні зерна віком 4000 років, з чого зробили висновок, що попкорн в стародавні часи був частиною раціону індіанців.
Тисячоліттями попкорн виготовляли індіанці, мешканці Америки. Саме вони виявили різновид маїсу, здатного до здуття при нагріванні, яке пояснюється особливою будовою зерна, в якому знаходиться крапелька крохмалю, що містить воду.
При нагріванні вода закипає, пара висаджує оболонку зсередини і зерно розкривається, збільшуючись в об'ємі.
Для виготовлення попкорну потрібен спеціальний сорт кукурудзи. Для нього зовсім не підходять звичайні кормові сорти.
У 1885 році Чарльз Кріторз винайшов у Чикаго перший автомат для виробництва попкорну.
У 1984 році був винайдений попкорн для мікрохвильових печей.
Як попкорн потрапив до кінотеатрів
У Північній Америці попкорн є традиційною закускою в кінотеатрах, в яких він починає продаватися з середини 20 століття.
Проте у перші "сінематографи" попкорн не пускали, тому що пракіношнікі намагалися у всьому наслідувати театри, аж до шикарних килимів.
У 1927 році з'явився звук, і кіноіндустрія відкрилася більш широкому загалу, бо для того, щоб подивитися кіно, більше не треба було знати грамоту. До 1930 року американські кінотеатри відвідували вже 90 млн глядачів на тиждень
У пошуках дешевих розваг під час "великої депресії" публіка стала набиватися в кінозали з небаченим ентузіазмом, тим більше що чарівний екран найкраще допомагав забути про тяжких буднях. Тим часом порція попкорну коштувала 5-10 центів, і її міг дозволити собі будь-який бідняк, а мішок за $10 можна було їсти роками. Попкорн виявився одним з найвигідніших вкладень для тих, у кого були гроші і поки власники кінотеатрів пручалися спокусі, підприємливі вуличні торговці не губилися, встановлюючи свої машини прямо навпроти сінема-дверей.
Шлюб попкорна і кінотеатрів зміцнів в роки Другої світової війни. Закуски-конкуренти на зразок солодощів і газованої води відійшли на другий план через дефіцит цукру.
У свою чергу, кіноіндустрія теж вплинула на попкорн. До Великої депресії перевага віддавалася білій кукурудзі, тоді як ледь жовта вирощувалася і коштувала вдвічі більше. Проте постачальники кінотеатрів вибирали жовту, бо її зерна розривалися набагато сильніше і створювали більше обсягу (за ту ж ціну), а жовтуватий відтінок красиво контрастував з кольором масла. Кінематограф був настільки популярний, що споживач звик до жовтого попкорну і відмовлявся купувати білий.
"Я хочу як в кіно", - говорили спантеличеним продавцям. Тому сьогодні на білі сорти припадає лише 10% комерційної кукурудзи.
Мало хто знає, але більша частина прибутку власників кінотеатру - це продаж попкорну.
Альтернативне використання попкорну
Відомо, що попкорн мав релігійне значення у індіанців. За формою розкриття кукурудзяного зерна визначали майбутнє (аналогічно ворожіння на розплавленому свинці у римлян).
Попкорн, який роздувся без участі жиру, частково використовується замість пінопластових кульок як наповнювач для пакетів, щоб зберегти товар від пошкодження при транспортуванні. Після доставки товару цей попкорн може бути використаний як корм для худоби, птахів, або він йде в компост.
Як приготувати попкорн вдома: цікавий рецепт
Приготувати попкорн можна самостійно, не використовуючи готовий, який продають у магазині.
Для цього потрібно мати вдома мікрохвильову піч та придбати спеціальний попкорн, який продають на вагу.
Приготування:
покладіть в скляний або керамічний посуд шматочок вершкового масла. Воно додасть особливий смак і аромат;
розтопіть його, щоб розтеклося по дну тонкою плівкою;
висипте жменю кукурудзи. Струсіть. Нехай масло рівномірно огорне всі зернятка;
закрийте кришкою і включіть мікрохвильовку. Через час почуєте, як лопаються зерна. Поглядайте за процесом - горілі ядра мають огидний смак. Процес смаження не займе більше 4 хвилин.
https://www.depo.ua/ukr/life/istoriya-na-tarilci-yak-indianci-vinayshli-popkorn-20180423763638