top of page

Їстівні каштани – корисний продукт і прибуткова ніша для українських фермерів

2 лист. 2024 р.


Починаючи з середини вересня і до кінця листопада в країнах Європи триває сезон їстівних каштанів. Смажені та свіжі каштани можна купити за ціною від 9,5 євро за кілограм і вище, – такі ціни роблять їх дедалі привабливішим для вирощування, пише SEEDS.

Їстівний каштан (каштан європейський, каштан солодкий) – доволі цінна медоносна, горіхоплідна і декоративна культура. З одного дерева можна отримати 100-200 кг плодів. З давніх часів їх використовують у їжу в сирому, смаженому, вареному, запеченому вигляді. Каштани часто сушать і переробляють на борошно.

Борошно з їстівних каштанів – продукт, який з’явився під впливом трендів здорового та безглютенового харчування. В Україні його можна придбати за ціною 11 тис. гривень за 25 кг. Його знають переважно любителі експериментальної кухні, відвідувачі закордонних гастрономів та покупці магазинів здорового харчування.

Порівняно з іншим безглютеновим борошном каштанове має найбільш схожу консистенцію з пшеничним. Це важливий фактор, особливо під час випічки, яка часто має невідповідну текстуру в безглютеновій версії. Однак його запах більше схожий на горіхи, а в смаку відчувається солодка нотка.

У промисловому виробництві подрібнені каштани використовують як начинку або посипку для тортів, печива, морозива, тістечок, цукерок, у розмеленому вигляді – як замінник кави, повідомляє EastFruit.

Через великий вміст вуглеводів каштани іноді переробляють на харчовий спирт, на Корсиці та у Швейцарії з них варять пиво, в Італії та Франції – виробляють лікер.

Країни Західної Європи запозичили їстівні каштани із Середземномор’я. Зараз їстівні каштани популярні в Італії, Іспанії, Франції, Греції, Туреччині, Китаї та Японії. У цих країнах каштани широко використовуються в кулінарії, їх додають до різних страв або ж вживають у вигляді закуски.

В Україні їстівні каштани більш популярні на Закарпатті. Тут вони широко використовуються в кулінарії для приготування різноманітних страв, включно з каштановим пюре, супами, пирогами та десертами. Каштани також популярні як закуска, обсмажені або відварені.

В Україні їстівні каштани можна купити частіше на локальних ринках, а також у супермаркетах. Їх ціна становить близько 400 грн за кг.

Вартість саджанців їстівного каштана в Україні більш доступна – вона становить близько 70-140 грн/шт. Також можна придбати і перевірене на схожість насіння каштана.


Італія – країна їстівних каштанів

В Італії їстівні каштани зустрічаються всюди.

“Особливо в регіоні Венето багато каштанів, і, перш за все, провінції Тревізо і Віченца – це найкращі місця для їхнього пошуку і збору. Однак по всьому регіону є лісові масиви, а також Colli Euganei (Еуганські пагорби), вкриті каштановими гаями, де з вересня до листопада ростуть великі, м’які та смачні каштани.

Завдяки географічному положенню, горбистій місцевості та клімату Венето, восени каштанові гаї сповнені теплих барв, що надають чарівного відтінку природі. Прикладом венеціанської досконалості, безсумнівно, є каштан сорту “Марроне дель Монфенера”, відомий своєю борошнистою, солодкою та смачною структурою”, – зазначає Катерина Звєрєва, директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА), керівниця сайту міжнародної інформаційно-аналітичної платформи East-Fruit.com.

Що стосується Ломбардії, П’ємонту, Емілії-Романьї та Тоскани, то в цих регіонах каштанові гаї є зазвичай приватними.


Народження традиції їстівних каштанів

Смажені каштани, більш відомі в Італії як caldarroste, мають довгу і захоплюючу історію, що сягає корінням у далекі епохи. Якщо зараз італійці вживають їх переважно як смачну осінню закуску, то в минулому вони відігравали набагато важливішу роль у суспільстві.

У середні віки каштани вважалися “хлібом бідняків”, особливо в гірських регіонах, де вирощування зернових було ускладнене.

Ця скромна їжа відігравала фундаментальну роль у часи голоду або війни. Каштани можна було зберігати протягом тривалого часу, а завдяки своїй універсальності вони підходили для найрізноманітніших страв. Згодом смажені каштани почали втрачати свій статус “їжі бідняків”, набуваючи більш святкового та веселого відтінку. Їхня присутність стала безпомилковим символом осінніх і зимових свят, фестивалів і сезонних ринків.


Каштани чи марроне?

Цікаво, що в Італії в місцях, де смажать каштани, можна зустріти їхні різні назви: castagni, marroni… А чи є різниця? Безсумнівно!

“Перша суттєва відмінність стосується їхнього походження. Фактично, каштан “castagni” є плодом дикорослої рослини, що росте мимовільно в гаях, на пагорбах і також відома як “хлібне дерево” (оскільки тривалий час вона була їжею бідняків).

А от їстівні “marrone” є результатом селекційної роботи, щеплень і схрещування рослини. Тобто, коли поживна цінність їстівного каштана була оцінена, люди перейшли від збирання каштанів до їхнього фактичного культивування та вирощування, що призвело до появи нових різновидів їстівних каштанів”, – зазначає Катерина Звєрєва.

Також є суттєві зовнішні відмінності цих видів їстівного каштана. Каштан-дикорос менший за розміром, ніж марроне.

Смак? Дикороси зазвичай мають менш солодкий смак, їхні вирощені людиною побратими солодші й особливо хрусткі.

Не випадково перші більше підходять для приготування борошна, приготування кремів чи приготування їх у духовці, другі чудово підходять для приготування “марронів глясе” чи поєднання їх із будь-якими гарячими стравами.


Каштани й маррони: рецепти

Як апетитну першу страву італійці люблять готувати ризотто з каштанами, що має фантастичний аромат і вершкову консистенцію. Також ньоккі з каштановим борошном – цілком осінній варіант традиційних картопляних ньоккі. Європейці також люблять суп із каштанів і традиційно готують курку, гусака з каштанами.

На десерт чудово підійде каштановий пиріг і каштановий крем, а також смачний десерт “Монблан” на основі каштанів з какао і збитими вершками.

Аромат смажених каштанів, що витає в прохолодному повітрі, – це один із символів жовтня і листопада, здатний об’єднати людей різного віку навколо теплого вогню, потріскування каштанів і гармонії осені. А для фермерів – це цікава прибуткова ніша.

https://www.seeds.org.ua/istivni-kashtani-korisnij-produkt-i-pributkova-nisha-dlya-ukrainskix-fermeriv/


bottom of page