15 вер. 2024 р.
Ви любите кіно і попкорн? Чи знаєте Ви, що в Ізраїлі та Туреччині білі насіння соняшника пропонують як закуску в кінозалах як альтернативу попкорну, тому що вони поживні і мають гарний смак? Ви здивовані! Дізнайтеся про зернята соняшника ще більше ...
1. Насіння соняшнику, належать до рідкісного класу продуктів, які так само корисні як і смачні. Через відсутність в їх складі холестериролу та вміст холестерину (фітостериролу), вони дійсно корисні для роботи серця. Крім того, вони багаті на клітковину і такі мінерали, як цинк і кальцій, залізо, а також магній, селен. Вони мають дуже високий рівень вітамінів групи В і Е. У дійсності, насіння соняшнику відмінне джерело вітаміну E.
2. Фітостероли в насінні соняшнику, як відомо, робить імунну систему більш захищеною від флеш токсинів, і зменшує ризик захворювання на рак, а також регулює рівень холестерину в крові тим самим скорочуючи шанси серцевого нападу.
3. З одного боку, мінерал селен виступає в якості каталізатора у апоптозу (запрограмована втрата клітин) - саморуйнуючий механізм тіла, які запобігають росту ракових клітин і ушкоджених клітин. Але з іншого боку він також допомагає у відновленні ДНК у різних відновлюючих механізмах організму. Селен не присутній в великих кількостях у звичайних продуктах харчування, і засвоювання селену організмом зазвичай дуже низьке. Вживання насіння соняшника збагачує організм селеном.
4. Наукова назва соняшнику Helianthus annuus - з латинського квітка сонця. З наукової точки зору насіння насправді не є насінням, вони належать до класу сім'янок - їстівні плоди квітів у вигляді насіння, де плід всередині не прилипає до зовнішнього покриття.
5. Соняшники ростуть протягом року. Кожен соняшник складається з приблизно 1000-2000 насінин, і приблизно 3 місяці йде для того, щоб соняшник дозрів. Існують три види насіння соняшнику - чорні, смугасті й білі. Біле насіння соняшнику ще не знайшли комерційного застосування.
6. Якщо вам подобаються різноманітні закуски, ви можете вибрати снек з широкого спектру насіння соняшника - смажені, несмажені, солоні, не солоні, з ядром або без нього, з прянощами, з шоколадною глазур'ю, з м'ятою, смажені на грилі, з медом або пророслі! Цей корисний делікатес можна вживати і як закуску і також в готових стравах.
7. Ви також можете використовувати насіння соняшнику для прикраси ваших салатів і основних блюд, вони підходять до всіх продуктів харчування: гірких, кислих, солодких і солоних. З насіння також роблять масло насіння соняшнику, як і арахісове масло, воно таке ж смачне, але в ньому ще більше корисних речовин.
8. Більшість країн у Південно-Східній Азії використовують соняшникову олію, щоб готувати (оскільки велика частина їх страв готується на олії), тому що вона багата на поліненасичені жирні кислотами і має дуже низький ризик серцевих нападів, навіть якщо його використовувати щодня. Зараз все більше країн по всьому світі використовують саме соняшникову олію. Оброблена соняшникова олія перетворюється на маргарин і використовується замість масла. Залишки після переробки соняшникової олії (макуха) використовується як корм для худоби.
9. Ви помітили, як птахи люблять насіння? Посидьте кілька хвилин у вашому саду, чи в парку. Ви помітите що насіння - це найпростіший спосіб для залучення птахів.
https://analitic.ub.ua/836-9-interesting-facts-about-sunflower-seeds.html