
Інгредієнти
Інгредієнти:
масло м’яке 200 гр.
жовтки 2 шт
білки 2 шт..
кефір 150 мл.
мука 400 гр.
1 ч.л. порошку для випічки
яблук 1,5 кг
крохмалю 2 ст.л.,
цукор 100 гр. для тіста + 100 гр. для яблук + 100 гр. для білків,
1 ст.л. кориці
Кроки
Кроки:
Замішуємо тісто. Масло з 100 гр. цукру розтираємо виделкою, додаємо до просіяної муки з порошком для випічки, туди ж – жовтки. Починаємо замішувати, підливаємо кефір і замішуємо досить м’яке тісто.
Тісто ділимо на 2 частини в пропорції приблизно 2/3 до 1/3. Обидва куски замотуємо в харчову плівку, Більший ставимо в холодильник, менший – в морозильник на годину.
Яблука чистимо, ріжемо на скибочки. Скибочки яблук змішуємо з цукром та корицею, за бажанням додаємо родзинки або порізаний кубиками ревінь. Вистеляємо тістом форму, формуючи бортики по висоті. Рівномірно наповнюємо яблуками. Збиваємо білки, поступово додаючи цукор, в круту піну. В кінці збивання додаємо крохмаль. Білкову пінку рівномірно викладаємо на яблука. Поверх на грубій терці натираємо тісто з морозилки.
Ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів на годину. Якщо крихта зверху починає занадто темніти, накрийте пляцок зверху папером для випічки. За 60-80 хв. витягуємо з духовки запашний пляцок, даємо йому повністю вистудитися, по периметру підважуємо ножем, а тоді вже витягуємо з форми.