top of page

Борщ по-київськи з моченими яблуками

Інгредієнти

Інгредієнти

Вирізка яловича - 250 г

Лопатка бараняча - 250 г

Капуста білокачанна - 400 г

Картопля - 300 г

Буряк - 100 г

Квасоля біла - ½ ст.

Яблука квашені - 2 шт.

Помідор - 3 шт.

Сало копчене - 50 г

Олія соняшникова - 2 ст. л.

Цибуля ріпчаста - 2 шт.

Морква - 1 шт.

Корінь петрушки - ½ шт.

Корінь селери - ¼ шт.

Петрушка - 4 гілочки

Лавровий лист - 2 шт.

Перець чорний, горошок - 3 г

Вода холодна - 2,5 л

Сіль - 1 ч. л

Масло топлене - 1 ст. л.

Квас буряковий:

Буряк - 4 шт.

Вода холодна - 2 л.


Кроки

Кроки

Суміш для квасу слід готувати щонайменше за 4 дні до самого борщу. Буряк розріжте на 4 рівні частини. Закладіть овоч у банку об'ємом 3 літри та залийте холодною водою. Накрийте кількома шарами марлі та відправте в холодильник. Квасолю замочіть на всю ніч. Яловичину  наріжте шматочками середнього розміру. Закип'ятіть у великій каструлі воду на середньому вогні, а потім змішайте її з буряковим квасом. Покладіть у каструлю м'ясо і готуйте близько 2 годин на помірному вогні. За пів години до закінчення киньте в неї лавровий лист і перець. Помідори наріжте невеликими шматками, викладіть на розігріту та змащену топленим маслом сковороду. Тушкуйте їх приблизно 10 хвилин. Щойно овоч перетвориться на пюре, протріть через сито і відставте охолонути. Соломкою наріжте моркву, буряк, коріння селери та петрушки, цибулю розділіть на чотири рівні частини. Одну залиште, а третину порубайте на дрібні шматочки. Очищену картоплю наріжте крупно і залийте холодною водою в окремій мисці. Капусту наріжте  у формі тоненької соломки. Використовуйте ступку або блендер для створення затирки із сала. Для цього наріжте його, посічіть петрушку та ріпчасту цибулю, що залишилася. Коли до приготування яловичого м'яса залишиться 30 хвилин, приступайте до обсмажування шматочків баранини в змащеній олією глибокій сковороді до утворення невеликого рум'янцю. На це піде близько 3 хвилин. Весь час помішуйте його лопаткою. Далі викладіть до нього буряк і тушкуйте кілька хвилин. Наприкінці потрібно влити 2-3 ложки бульйону і накрити кришкою. Готуйте ще хвилин 20 на середньому вогні. У ще одній сковорідці протушкувати 7 хвилин моркву, коріння селери та петрушки, а далі додайте до них приготоване раніше томатне пюре і ще 5 хвилин тушкуйте. Перець і лавровий лист можете прибрати з бульйону. Яловичину викладіть на дошку і ретельно порубайте ножем. Після цього її потрібно покласти знову в каструлю, але вже з квасолею. Дайте рідині закипіти, а потім варіть 40 хвилин. Наріжте квашені яблука без кісточок і хвостиків. Відправте їх у бульйон із картоплею та капустою. Дайте їм проваритися 10 хвилин. Покладіть у каструлю м'ясо баранини, буряк, овочі з помідорами, затірку із сала, а також петрушку та цибулю. Посоліть і поперчіть на свій розсуд. Щоб рецепт борщу по-київськи вдався на славу, страву потрібно готувати ще хвилин 20.

Подавати зі свіжими пампушками.  


bottom of page