Інгредієнти
Інгредієнти
500 грамів борошна
160 мл молока
25 грамів свіжих дріжджів
150 грамів цукру
щіпка солі
4 жовтки
50 мл олії
цедра 1-го апельсина, дрібно натерти
80 грамів вершкового масла, розтопити
150 грамів сухофруктів (родзинок, цукатів, чорносливу, кураги, тощо)
40 мл коньяку
борошно для посипання поверхні
1 яйце для змащування
мигдаль для прикрашання
Кроки
Кроки
Сухофрукти залити окропом, відцідити й залити до верху коньяком. Залишити настоюватись. Молоко та дріжджі вимішати до повного розчинення дріжджів. Додати борошно, половину цукру, сіль, жовтки цедру та олію. Добре вимісити тісто 10-12 хвилин руками, доки стінки миски будуть чистими.
Продовжуючи вимішувати тісто поступово вливати вершкове масло та ложка за ложкою додавати решту цукру, вмішуючи усе в тісто. Місити доти, доки стінки миски будуть знову чистими. Миску з тістом накрити кришкою й залишити ферментувати, доки не виросте вдвічі, приблизно на 1,5-2 години. Далі тісто обім'яти, трішечки відібрати тіста для прикрас, а до решти додати сухофрукти. Знову місити, доки тісто почне відставати від стінок миски.
Залишити на 10 хвилин відпочивати перед поділом. Розділити тісто на 2 половини й сформувати з кожної кулю. Викласти у форми для пасок швом донизу й дещо приплюснути. Тісто повинно займати не більше 1/3 форми. Викласти форми з тістом на деко й вставити до вимкненої духовки підростати, на 1,5-2 години. Тісто повинно підійти до верхівки форми. Сформувати прикраси, накрити кухонним рушником і залишити поки тісто підходить.
За пів години до випікання дістати його з духовки, а духовку розігріти до 190 ᵒ С з конвекцією та нижнім підігрівом. Змастити поверхню пасок яйцем й дуже обережно викласти декорації зверху та мигдаль, якщо використовуєте. Поставити до розігрітої духовки і через 5 хвилин зменшити температуру до 160ᵒ С. Пекти, доки зубочистка встромлена всередину буде виходити сухою, а паски підрум'яняться. Дістати паски з духовки й викласти на решітку для вистигання. Смачного!