Інгредієнти
Тісто:
Борошно — 1 кг,
Сметана або кефір — 1 склянка,
Дріжджі — 100 г,
Молоко — 2 столових ложки,
Цукор — 200 г,
Топлене вершкове масло або маргарин — 1 склянка,
Жовтки — 10 шт,
Сіль — пів чайної ложки,
Цедра половини лимона,
Ванілін
Горіхова начинка:
Мелені грецькі горіхи — 100 г,
Цукор — 150 г,
Білок — 1шт,
Кава — пів склянки,
Ванілін
Макова начинка:
Мак — 300 г,
Цукор — 150 г,
Білки — 2 шт,
Манна крупа — 2 ст.ложки,
Варення без сиропу — 500 г,
Цедра половини лимона.
Помадка:
Цукор — 200 г,
Вода — пів склянки,
Оцет — 1 чайна ложка,
Вершкове масло — 1 чайна ложка,
Ромова або лимонна есенція.
Кроки
1. Молоко нагріти, розчинити дріжджі з однією столовою ложкою цукру. Залишити
суміш бродити.
2. Розведені дріжджі влити в борошно. Жовтки збити з цукром і додати їх в посудину з
борошном разом з сметаною або кефіром, розтопленим маслом, сіллю, цедрою
лимона або ваніллю. Тісто місити до появи пухирців. Накрити і залишити підходити в
теплому місці.
3. Коли тісто підійде повторно перемісити його на посипаній борошном поверхні,
розділити начетверо і розкачати чотири коржі: 2 товших — нижній і верхній, і 2
тонших — середніх.
4. Приготування горіхової начинки. Горіхи змолоти, додати цукор і ваніль, залити
кавою. Перемішати до консистенції густої сметани.
5. Приготування макової начинки. Мак запарити у теплій воді, розтерти, перемішати з
цукром, манною крупою, цедрою лимона, білками.
6. Варення покласти на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
7. Папір для випікання змастити маслом і покласти на нього перший корж, поколений
виделкою. Змастити його маковою начинкою. Наверх покласти другий корж, так само
поколовши його виделкою, і покрити горіховою начинкою. Третій корж перемазати
варенням і накрити останнім коржем, поколовши і його.
8. Залишити перекладанець накритим, щоб підійшов. Промазати пиріг білком і випікати
в духовці протягом 45 хвилин при температурі 210 — 220 градусів.
9. Приготування помадки. Цукор висипати в каструлю, залити оцтом і гарячою водою.
Варити до загустіння до консистенції сиропу. Зняти з вогню, додати масло і розтерти
ложкою, поки маса не стане білою і однорідною. В кінці додати кілька крапель
есенції.
10. Готовий перекладанець охолодити, зняти з листа для випікання, обережно
перевернути і прикрасити помадкою.