top of page

Український перекладанець

Інгредієнти

Тісто: 

  • Борошно  — 1 кг,

  • Сметана або кефір  — 1 склянка,

  • Дріжджі  — 100 г,

  • Молоко  — 2 столових ложки,

  • Цукор  — 200 г,

  • Топлене вершкове масло або маргарин  — 1 склянка,

  • Жовтки  — 10 шт,

  • Сіль  — пів чайної ложки,

  • Цедра половини лимона,

  • Ванілін 

Горіхова начинка:

  • Мелені грецькі горіхи  — 100 г,

  • Цукор  — 150 г,

  • Білок  — 1шт,

  • Кава  — пів склянки,

  • Ванілін

Макова начинка:

  • Мак — 300 г, 


  • Цукор — 150 г,

  • Білки — 2 шт,

  • Манна крупа — 2 ст.ложки,

  • Варення без сиропу — 500 г,

  • Цедра половини лимона.

Помадка:

  • Цукор  — 200 г,

  • Вода  — пів склянки,

  • Оцет  — 1 чайна ложка,

  • Вершкове масло  — 1 чайна ложка,

  • Ромова або лимонна есенція.

Кроки

1. Молоко нагріти, розчинити дріжджі з однією столовою ложкою цукру. Залишити

суміш бродити.

2. Розведені дріжджі влити в борошно. Жовтки збити з цукром і додати їх в посудину з

борошном разом з сметаною або кефіром, розтопленим маслом, сіллю, цедрою

лимона або ваніллю. Тісто місити до появи пухирців. Накрити і залишити підходити в

теплому місці.

3. Коли тісто підійде повторно перемісити його на посипаній борошном поверхні,

розділити начетверо і розкачати чотири коржі: 2 товших  — нижній і верхній, і 2

тонших — середніх.

4. Приготування горіхової начинки. Горіхи змолоти, додати цукор і ваніль, залити

кавою. Перемішати до консистенції густої сметани.

5. Приготування макової начинки. Мак запарити у теплій воді, розтерти, перемішати з

цукром, манною крупою, цедрою лимона, білками.

6. Варення покласти на друшляк, щоб стекла зайва рідина.

7. Папір для випікання змастити маслом і покласти на нього перший корж, поколений

виделкою. Змастити його маковою начинкою. Наверх покласти другий корж, так само

поколовши його виделкою, і покрити горіховою начинкою. Третій корж перемазати

варенням і накрити останнім коржем, поколовши і його.

8. Залишити перекладанець накритим, щоб підійшов. Промазати пиріг білком і випікати

в духовці протягом 45 хвилин при температурі 210 — 220 градусів.

9. Приготування помадки. Цукор висипати в каструлю, залити оцтом і гарячою водою.

Варити до загустіння до консистенції сиропу. Зняти з вогню, додати масло і розтерти

ложкою, поки маса не стане білою і однорідною. В кінці додати кілька крапель

есенції.

10. Готовий перекладанець охолодити, зняти з листа для випікання, обережно

перевернути і прикрасити помадкою.

bottom of page